kunstbus
Dit artikel is 17-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Freundlich

Duitse schilder, graficus en beeldhouwer, geboren 10 juli 1878 in Słupsk (Pommeren) overleden 9 maart 1943 in concentratiekamp Majdanek in Polen.

Otto Freundlich was een van de eerste abstracte kunstenaars.

'Wesentlich ist, daß die Innenkräfte eines Körpers zu exentrischen Aktionen schreiten.' — Otto Freundlich, 1940

Na studies als onder andere een tandartsopleiding studeerde Otto Freundlich kunstgeschiedenis in München en Berlijn bij Heinrich Wölfflin.

Na zijn studie begon hij met schrijven voor tijdschriften en besloot kunstenaar te worden. Van 1908 tot 1914 woonde hij in Montmartre in Parijs in één huis samen met jonge, opkomende kunstenaars als Pablo Picasso en Georges Braque. In 1911 begon hij abstracte werken te maken.

Na de Novemberrevolutie van 1918 en het einde van de Eerste Wereldoorlog hielp Freundlich in Duitsland mee met het verspreiden van het illegale socialistisch-anarchistische tijdschrift Ziegelbrenner.

Hij sluit zich onder andere aan bij de Novembergruppe, een groep radicale kunstenaars uit verschillende disciplines, van beeldende kunst tot architectuur en muziek.

In 1919 organiseert hij samen met Max Ernst en Johannes Theodor Baargeld de eerste Dada-tentoonstelling in Keulen.

In 1922 neemt hij deel aan het 'Eerste Internationaal Congres van Progressieve Kunstenaars' in Düsseldorf. In dat zelfde jaar wordt hij net als Raoul Hausmann, Jankel Adler, Stanislaw Kubicki en Malgorzata Kubicka, lid van de Kommune-groep uit Berlijn.

In 1924 verhuist hij weer naar Parijs.

In 1930 trouwt hij met de Duitse kunstenares Jeanne (Hannah) Kosnick-Kloss (Jeanne Freundlich).

Freundlich werd in 1931 lid van de net opgerichte kunstenaarsgroep Abstraction-Création.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog raakt hij geïnterneerd in Frankrijk, maar wordt in 1942 weer vrijgelaten. Hij vluchtte naar het dorpje Saint-Martin de Fenouillet in de Pyreneeën, maar werd na verraad op 23 februari 1943 door de Nazi's opgepakt en door de Duitse bezettingsmacht naar het concentratiekamp Majdanek gedeporteerd om daar nog op dezelfde dag te worden vermoord.

Entartete Kunst en 'Der neue Mensch'
In 1937 wordt zijn beeldhouwwerk 'Der neue Mensch' uit 1912 door de Nazi's in beslag genomen en tentoongesteld op de 'Entartete Kunst' expositie in München. Dit beeld dat deed denken aan de stenen hoofden op het Paaseiland en in 1930 nog werd aangekocht door de toenmalige directeur Max Sauerlandt voor het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg, wordt nu afgebeeld op de kaft van de tentoonstellingscatalogus. Tijdens de reis van de tentoonstelling langs diverse steden raakt het beeld echter zoek en is het nooit meer teruggevonden. In het Joods Museum in Berlijn is in plaats van dit beeld een zwarte plek afgebeeld in de 'Gallery of the Missing' dat symbool staat voor het verlies en de vernieling van cultuur en kunstwerken door het Nationaalsocialisme.

Straße des Friedens
Freundlich had het idee een beeldenroute op te zetten die volkeren zou verbinden met een "Straße der Skulpturen Paris-Moskau": een weg van broederschap en menselijke solidariteit als herinnering aan de bevrijding". In 1971 werd door de kunstenaar Leo Kornbrust een 'Straße des Friedens' opgezet met een beeldenroute Straße der Skulpturen (St. Wendel) in het Saarland. In 1985 werd door de beeldhouwer Paul Schneider uit Saarland een tweede beeldenroute begonnen: "Steine an der Grenze". Inmiddels omvat de route 30 sculpturen van internationale kunstenaars. En in 1999 entameerde de kunstenaar Gerd Winner een nieuwe Hommage à Otto Freundlich 1878 - 1943, die in 2006 al zeven monumentale staalsculpturen van gerenommeerde kunstenaars bevatte.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.