kunstbus
Dit artikel is 09-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Gleichmann

Otto Gleichmann (1887-1963)Frau und Pferd, Zeichnung, Kunstsammlung der Universität Göttingen

Duitse kunstenaar, geboren 20 augustus 1887 in Mainz - overleden 2 november 1963 in Hannover.

Gleichmann wordt wel omschreven als een expressionist. Deze omschrijving schiet echter tekort. Gleichmann is een eenling in de kunst met een zeer eigen, algemene, niet puur tijdgebonden zeggingskracht.

Otto Gleichmann is niet alleen bekend geworden als tekenaar en graficus maar ook als schilder van vaak pasteus geschilderde doeken. Gleichmann verbeeldde in een geheel eigen penseel- en lijnvoering uitzonderlijke (dier)figuren in een droomachtige wereld en de wereld van het circus en het variété.

De woning van Otto Gleichmann en zijn vrouw, de kunstenares Lotte Gleichmann-Giese, werd een ontmoetingsplaats voor veel avant-garde kunstenaars in de jaren twintig en werd wel het 'Montmartre van Hannover' genoemd. Gleichmann was goed bevriend met de dadaïst Kurt Schwitters, en had ook internationale contacten met kunstenaars als Van Doesburg, Klee en Kandinsky. Via deze contacten en via de Rotterdamse kunstenaar en organisator Herman Bieling werd Gleichmann verschillende keren uitgenodigd voor deelname aan tentoonstellingen van de Rotterdamse kunstenaarsfederatie De Branding in Rotterdam en Nederland, waar ook Chabot aan meedeed.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.