kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto MuellerOtto Müller, Otto Muller Geboren Liebau 1874, overleden Breslau 24 september 1930
Duits expressionistisch schilder en grafisch kunstenaar

De Duitse expressionist Otto Mueller werd in 1910 lid van de kunstenaarsgroep Die Brücke. Bovendien was hij één van de oprichters van de Neue Secession.

Van 1890 tot 1894 volgde Mueller een opleiding als lithograaf in Görlitz. Van 1894 tot 1896 studeerde hij aan de kunstacademie van Dresden en reisde samen met Gerhart Hauptmann door Zwitserland en Italië.Ein sitzendes und ein kniendes Mädchen unter Blättern, 1920

Mueller begon in 1898 aan de kunstacademie van München te studeren, die hij in 1899 weer verliet omdat Franz von Stuck hem als talentloos classificeerde.

Mueller bewonderde Böcklin, Hans von Marées en Ludwig von Hofmann.

Van 1900 tot 1904 leefde Mueller teruggetrokken in verscheidene plaatsen in het Riesengebirge. Hij ontwikkelde zich verder als autodidact. Zijn vroege werken werden beïnvloedt door het Impressionisme, de Jugendstil en het Symbolisme.

Terug in Dresden leerde Müller Maschka Meyerhofer kennen, met wie hij later trouwde en die vaak model voor hem was, ook nadat ze al gescheiden waren. Met haar woonde hij in verschillende kleine plaatsjes en maakte hij vele reizen.Zwei Mädchen im Schilf, ca. 1926

In 1908 verhuisde Mueller naar Berlijn, waar hij Wilhelm Lehmbruck, Rainer Maria Rilke en Erich Heckel leerde kennen. Hij richtte zich steeds meer op het expressionisme. In 1910 nam Mueller deel aan de expositie van de "Neue Secession" en werd hij lid van de kunstenaarsgemeenschap Die Brücke.

De zomer van 1910 bracht hij door met Kirchner in Bohemen. Het jaar erop in 1911, weer op zoek naar de mens in harmonie met de natuur, verbleef Müller met Heckel en Ernst Ludwig Kirchner aan de Baltische Zee en de Moritzburger meren bij Dresden, om te werken. Mueller nam aan beide top exposities van die Brücke deel: in 1910 in de Galerie Arnold in Dresden en in 1912 in de Berlijnse Kunsthandel van Fritz Gurlitt. Tegelijkertijd exposeerde Mueller ook met de kunstenaars van de Blaue Reiter. Ook in 1912 nam Mueller aan de Sonderbund tentoonstelling deel in Keulen.

Nadat de Brücke opgeheven werd bleef Mueller contact houden met de andere vroegere leden: Hij ging in de zomer van 1913 met Kirchner naar het Oostzee eiland Fehmarn en bleef Heckel tot in de twintiger jaren opzoeken om samen te werken.

Van 1915 to 1918 nam Müller als infanteriesoldaat deel aan de W.O. I, waarbij hij vocht in Frankrijk en Rusland. Hier maakte hij talloze schetsen voor latere schilderijen.

In 1918 keerde Mueller terug naar Berlijn. In 1919 werd hij lid van de Adviescommissie voor de Kunst en van 1919 tot aan zijn dood in 1930 doceerde hij aan de kunstacademie van Breslau.Twee Zigeunerinnen, 1926-1927

Van 1920-23 bracht Mueller samen met Heckel de zomers aan de Baltische Zee (Oostzee) door. Van 1924 tot 1930 maakte Mueller talrijke reizen naar Dalmatië, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Tijdens deze reizen leefde Mueller meestal bij de zigeuners, wiens levenswijze hij als bevrijding van maatschappelijke conventies ziet. Het thema in zijn kunst is eenheid van mens en natuur, die hij in talrijke naaktvoorstellingen in het landschap probeert uit te drukken. Mueller's stelt geeft in deze beelden steeds weer thema's uit het zigeunerleven weer.

In 1927 ontstond de "Zigeuner-Mappe", een serie lithografieën.

In 1937 namen de nationaal socialisten 357 werken van Mueller in beslag uit Duitse Musea. Zijn werken golden als Entartete Kunst.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 869.