kunstbus
Dit artikel is 01-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

PanamarenkoBelgisch kunstenaar, geboren in 1940 als Henri van Herreweghe.

LUX - Jan Hoet in MARTa over Panamarenko

Panamarenko interesseert zich vooral in de zaken die iedereen ongrijpbaar vindt, zoals het heelal en de aërodynamica, of het zo ver mogelijk reduceren van de luchtweerstand. Met ongekende creativiteit begeeft hij zich op het vlak van de technologie, waarbij hij vooral analytisch en experimenterend te werk gaat. Van dogmatische principes en gecontroleerde wetenschappelijke systemen moet hij niets hebben. Het resultaat zijn werken die de zwaartekracht trotseren, staaltjes pure techniek, die poëtisch zijn in hun verstilde schoonheid. Befaamd voorbeeld zijn de magnetische schoenen, waarmee hij ondersteboven aan het plafond hing van de BTR-studio. Luchtschepen, vliegende schotels, vliegrugzakken met motor, raceauto's en prehistorische kippen. De eigenzinnige kunstenaar Panamarenko laat zich meevoeren door zijn verbeeldingskracht. Hij gaat de strijd aan met het ongrijpbare, trotseert de zwaartekracht en probeert het technisch onmogelijke mogelijk te maken. resultaat even poëtische als wonderbaarlijke kunstwerken. Zijn technisch perfect geconstrueerde vliegmachines kunnen niet vliegen, maar vormen een parodie op de moderne, icarische hoogmoed van de permanente vooruitgang.

Hoewel Panamarenko vaak wordt gezien als een individueel werkend kunstenaar, valt zijn obsessie voor techniek en wetenschap - en dan vooral de beweging - binnen een traditie. Voorbeelden: de Amerikaan Calder - iets vroegere maar gezien de fascinatie toch generatiegenoot - en Gerrit van Bakel hadden een soortgelijke obsessie. In feite het product van de jaren zestig waarin al dan niet de suggestie van beweging een onderdeel van kunst vormde, dit alles gekoppeld aan technische ontwikkeling al was het maar dat kunstenaars zich rekenschap gaven van de ontwikkelingen in de maatschappij.

Biografie
Panamarenko, Henri van Herreweghe (1940), geboren en getogen in Antwerpen, werd als kind gefascineerd door de Duitse V1's, de onbemande vliegtuigjes die in 1944 met hun catastrofale bomlading over de Scheldestad vlogen. Zijn grootvader was architect, zijn vader elektro-ingenieur. Zo raakte hij van jongs af aan vertrouwd met techniek en ruimtelijke constructies.

Van 1955 tot 1960 studeert Panamarenko aan de kunstacademie van Antwerpen.

In 1961/62 zit hij in Militaire Dienst.

In de jaren zestig (hij nam toen de naam Panamarenko aan, een samenvoegsel van Pan American Airlines and Company) geniet hij bekendheid als performancekunstenaar. Hij organiseert happenings en komt in contact met de provobeweging.

Van 1962 tot 1964 werkt Panamarenko bij het Nationaal Hoger Instituut.

In 1963 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de kunstacademie van Antwerpen.

In 1964/65 heeft Panamarenko zijn eerste happenings en publiceert hij het tijdschrift Happening News.

Panamarenko bouwt zijn eerste vliegmachine in 1967. Op uitnodiging van Josef Beuys, stelde Panamarenko zijn Flugzeug tentoon in de Kunstacademie van Düsseldorf in 1968.

In 1969 heeft hij een druk jaar met solotentoonstellingen in verschillende galeries.

Panamarenko heeft deelgenomen aan de Documenta 5-, 6 en 9 in Kassel in respectievelijk 1972, 1977 en 1992.

1972/73 is een periode van een rondreizende tentoonstelling in verschillende musea.

Deelname Panamarenko aan de Biënnale van Venetië in 1976.

In 1981 heeft Panamarenko een solotentoonstelling in het Centre Georges de Pompidou.

1987 Panamarenko neemt deel aan de tentoonstelling Brennpunkt Düsseldorf.

1989 Panamarenko viert een overzichtstentoonstelling in het Museum van Hedendaagse kunst (MuHKA), in Antwerpen.

Zie ook kinetisme.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 817.