kunstbus
Dit artikel is 06-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Parijse-School

Parijse School (École de Paris)

Enige verwarring in verband met deze term is mogelijk: gedurende enige tijd bedoelde men met de Parijse School de Parijse kunst tijdens het interbellum met kunstenaars als Chagall, Modigliani en Soutine.

Tegenwoordig echter duidt de term op de naoorlogse schilders in de Franse traditie. Zij waren, in tegenstelling tot velen, niet uitgeweken naar Amerika. Vertegenwoordigers van deze school zijn Roger Bissiére, Jean Bazaine, Alfred Manessier, Serge Poliakoff, Nicolas de Staël en de in Parijs woonachtige Nederlander Bram van Velde.

Voor de eerste drie schilders geldt dat hun werk poëtisch, decoratief en kleurrijk is. Hun lyrisch abstracte schilderijen zijn op de natuur gebaseerd en bezitten een zekere natuursymboliek. belangrijker echter zijn de twee Frans-Russische vrienden Serge Poliakoff en Nicolas de Stael.

In het algemeen kenmerkend voor de Parijse School is het belang van het eindresultaat. De vernieuwing van vooral het abstract expressionisme bestaat er dan ook deels in dat juist het proces van het schilderen belangrijk wordt. Een ander kenmerk is de typisch Franse goede smaak,'le bon goût', die de Franse schilderkunst doorheen de eeuwen typeert en die als braaf en zielloos werd bekritiseerd door de Amerikanen en de vernieuwende Europeanen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 229.