kunstbus
Dit artikel is 07-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pastel

Schildervorm met artificieel, meestal fel gekleurd krijt, gemaakt door de droge kleurstof te binden met hars of gom.

Pastel is een techniek die tussen tekenen en schilderen in zit. Met zijn subtiele kleuren en fluwelige textuur is dit materiaal bij uitstek geschikt voor het maken van portretten.

Pastel wordt vooral uitgevoerd op halfzacht papier waarbij een breed scala van effecten, variërend van scherpe lijnen tot zachte arceringen, kan worden bereikt. De kleurlaag kan hierbij door het vallend krijtstof vermengd worden tot de fijnste overgangen en werd vaak met een fixeermiddel houdbaar gemaakt. Wel is bij het schetsen enige omzichtigheid geboden: pastel is poederig van aard en maakt gemakkelijk vlekken.

Met pastelkrijt kun je effekten bereiken die heel dicht in de buurt van olieverf komen, maar met veel minder moeite. Je kunt doezelen om vage kleurvlakken te krijgen of de kleuren zó gebruiken. Wattenstaafjes zijn heel geschikt om te doezelen met pastel; gebruik voor elke kleur een ander uiteinde van een staafje.

Het geeft ook veel stof en vieze handen. Het papier moet ruw genoeg zijn om de krijtdeeltjes vast te houden. Vaak wordt er getekend op getint papier i.p.v. wit papier. Er zijn zachte ronde pastelkrijtjes en harde vierkante krijtjes, waarmee je fijnere details kunt tekenen. Je kunt ook (met mate) pastel en kleurpotlood combineren. Er bestaan ook speciale pastelpotloden.

Het nadeel is dat pastel ook gefixeerd moet worden. Een oplossing van een lijmsoort wordt op het papier gespoten. Omdat dit alleen oppervlakkig kan gebeuren, moet je een pasteltekening altijd voorzichtig behandelen. Een pasteltekening dien je in een passe-partout in te lijsten. Gebruik altijd echt glas en geen kunststof: dit wordt statisch en trekt het pastelkrijt tegen het kunststof aan.

De pastelschilderkunst kende haar bloeitijd in de rococo en in de 19de eeuw weer bij Degas en Manet.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.