kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pat Andrea

Pat Andrea (Den Haag, 1942)

Opleiding: 1960 - 65 Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag.

Reist naar Griekenland in 1962 en 64, naar Cuba in 1969, naar Ierland en Amerika in 1974, naar Argentinie, Bolivia en Peru in 1975; In Argentinie komt hij regelmatig terug.

De wereld van Pat Andrea is vol paradoxen. Het is een schijnwereld met geweld, sex en agressie, waarin gelijktijdig een dromerige sfeer hangt. Zijn schilderijen en tekeningen lijken visioenen van een eigen werkelijkheid, die ons door middel van vervormde naakten, agressieve honden, maar ook lieflijke bloemen wordt gepresenteerd.

Pat Andrea woont en werkt afwisselend in Parijs en Buenos Aires. Hij exposeert geregeld in Parijs, Milaan, Belgiƫ en de Verenigde Staten. Geregeld is Pat Andrea terug in Nederland, o.a. met exposities in Galerie Quintessens.

De in Parijs wonende kunstenaar Pat Andrea heeft zijn sporen in de kunstwereld verdiend. Maar dat het creatieve proces, de 'geboorte' van een schilderij, voor hem toch een grote inspanning betekent, zien we in de documentaire 'De levensloop van een schilderij: Pat Andrea', een camera-registratie van een schilderij in wording. De inspiratie voor het schilderij put Pat Andrea uit een reis naar Mexico, waar hij kennis maakte met een eeuwenoud regenritueel. Met hun voeten aan een touw gebonden, worden mannen rondgeslingerd totdat ze lijken te vliegen. De mannen stralen een mengeling van angst en religieuze euforie uit die Andrea fascinerend vindt. De emoties passen goed binnen de spannende sfeer die zijn kunst kenmerkt. In de documentaire zien we hoe de kunstenaar een eigen draai aan het onderwerp geeft. Zo schildert hij vliegende vrouwen in plaats van mannen. En niet zomaar vrouwen: het zijn wezens bestaand uit slechts een paar mooie benen met direct daarboven een aantrekkelijk hoofd met blinkend witte tanden.
Zie bron: www.avrokunsttribune.nl.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 175.