kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Andriesse

Paul Andriesse

Fotograaf en galeriehouder,

Als een van de belangrijkste Nederlandse galeriehouders zal de naam Paul Andriesse vele kunstliefhebbers zeker bekend in de oren klinken. Wat velen echter niet weten is dat hij ook als fotograaf actief is.

Paul Andriesse begon op 12-jarige leeftijd te fotograferen, studeerde kunstgeschiedenis, en werd bekend als galeriehouder. Zijn foto's zijn herhaaldelijk gepubliceerd en tentoongesteld.

2002 Ipsamas (een woord zonder betekenis) is zijn eerste aan fotografie gewijde boek. In de dichterlijke structuur van het boek vormen portretten van mensen (vaak kunstenaars), foto's van bomen en van kunstwerken de rode draad. Aan de specifieke atmosfeer wordt bijgedragen door teksten van de Amerikaanse dichteres Susan Tiger en de van oorsprong Zuidafrikaanse kunstenares Marlene Dumas, en door een essay van John Hutchinson.

Museum het Domein 2002 - Paul Andriesse: Ipsamas
De tentoonstelling bevat een dertigtal foto's (twee series) van Paul Andriesse die hij onder de titel 'Ipsamas' presenteert, ter gelegenheid van het verschijnen van het gelijknamige boek dat foto's bevat van mensen (kunstenaars), schilderijen en bomen. Andriesse fotografeert zijn subjecten schijnbaar terloops en uit de hand waardoor natuurlijke en niet-geposeerde portretten ontstaan van modellen die zich nauwelijks bewust lijken van wat het betekent om gefotografeerd te worden.
Iets soortgelijks treft Paul Andriesse aan in oude, geschilderde portretten die hij soms fotografeert. Deze schilderijen fotografeert hij niet in hun geheel maar slechts gedeeltelijk, vaak met een stuk van de lijst. De portretten kijken de wereld in en de wereld kijkt - vaak vluchtig - terug. Andriesses foto's propageren het aandachtige kijken.
Van 26 januari t/m 9 maart 2002 is er in CBK Dordrecht, min of meer gelijktijdig, eveneens een tentoonstelling van Paul Andriesse, getiteld 'Edit Ipsamas'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 753.