kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul de Reus

Paul de Reus (1963)

Nederlandse beeldhouwer, tekenaar,

Paul de Reus, werd geboren in 1963.

Paul studeerde vanaf 1984 ruimtelijke vormgeving aan Academie Minerva in Groningen. In 1988 studeerde hij af. Daarna ging hij naar de Jan van Eyck Academie in Maastricht, waar hij in 1990 afstudeerde. Paul de Reus exposeert in binnen- en buitenland.

West Art of Now Award KunstRAI 99
Een aanmoedigingsprijs waarvoor alle kunststromingen en disciplines in aanmerking kwamen.
Zijn werk 'Onzichtbare man' is ingezonden door de Bloom Gallery uit Amsterdam. De prijs bestaat naast de Award uit een geldprijs van fl. 15.000,- .
De jury heeft zich in haar keuze laten leiden door "het idee dat onze tijd meer dan ooit behoefte heeft aan verbeeldingskracht; aan talent dat een zoektocht durft aan te gaan; een zoektocht naar vorm, betekenisverbanden en zingeving. De jury hanteerde bij haar keuze de sleutelbegrippen openheid en prikkeling, met als uitgangspunt aanmoediging. Daarbij werden meer conventionele criteria betrokken als idee, materiaalkeuze, visuele zeggingskracht en de relatie tot traditie en vernieuwing. Tegen de achtergrond van deze overwegingen werd Paul de Reus unaniem tot winnaar gekozen. Zijn beeld 'Onzichtbare man' is gelaagd. Door fantasierijk materiaalgebruik en humor verbindt de kunstenaar in één figuur verwachting en herinnering, ouderdom en jeugd", aldus het juryrapport.
De juryleden zijn de heren Den Hartog (directeur Gerrit Rietveld Academie), Leijdekkers (directeur Academie Minerva) en Van de Vijver (directeur Academie Sint Joost). De jury beoordeelde circa zeventig inzendingen, waaruit tien kunstenaars zijn genomineerd. Naast Paul de Reus waren genomineerd Tiong Ang (Lumen Travo), Yael Davids (Galerie Akinci) Liet Heringa (Galerie Nouvelles Images), Elke Oudenampsen (Loerakker Galerie), Frank van der Salm (MK Expositieruimte), Luk van Soom (Galerie Denise van de Velde), Koen Vermeule (Steendrukkerij Amsterdam) Christiaan Zwanikken (Galerie Ramakers) en Ellen Zwarteveen (Galerie van Kranendonk). Het genomineerde werk van deze kunstenaars wordt tentoongesteld in het West Art of Now Paviljoen op de KunstRAI.

2000 Solotentoonstelling, Verder in vuil ondergoed, Annet Gellink Gallery, Amsterdam
2000 Solotentoonstelling, Paul de Reus, Georg Karl in Wenen

2001 tentoonstelling, De Reus en de Rode, Bergkerk, Deventer
De beelden en tekeningen van Paul de Reus tonen mensen in al hun eenzaamheid, hulpeloosheid en onmacht. Op het eerste gezicht ontlokken ze de kijker een lach. Pas later dringt de treurigheid door.

2002 Solotentoonstelling, Der Förderverein Aktuelle Kunst in Münster

2003 DEN HAAG SCULPTUUR • 2003 • Lola en Het Meisje
2004 FAM. MMK Arnhem
Het vervreemdende effect dat in Gezin en Familieportret terugkomt, is typerend voor het werk van Paul de Reus. De beelden die Paul de Reus maakt, zijn vaak gebaseerd op dingen die hem in de dagelijkse realiteit fascineren. Door er een eigen draai aan te geven, worden de beelden humoristisch of afstotend. Hierdoor verdwijnt de vanzelfsprekendheid en het alledaagse van zijn onderwerpen.

2004 Galerie Maurits van de Laar
Geer van der Klugt, Erik Odijk, Paul de Reus: tekeningen.
In de expositie worden twee posities getoond. Erik Odijk en Geer van der Klugt stellen de natuur centraal in hun tekeningen, Paul de Reus en Frans van Tartwijk richten zich op de mens.
Paul de Reus is vooral bekend om zijn levensgrote houten beelden van soms bijna groteske mensen, die uiting geven aan seksualiteit, kwetsbaarheid en identiteit. In zijn tekeningen keren dezelfde thema's terug. Opvallend zijn de ongekunstelde manier van tekenen en de ongebruikelijke gezichtpunten: een straat vol lopende mensen waarvan je alleen de benen ziet, of een wc pot, waar je van bovenaf inkijkt, die door zijn ronde vorm een oog lijkt te worden. Uit de tekeningen spreekt obsessiviteit en eenzaamheid die nooit loodzwaar worden door de vreemde en vaak humoristische manier van weergeven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.