kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Drissen

Paul Drissen (1963)

Paul Drissen (Oirsbeek (Schinnen), 23-4-1963), schilder en tekenaar, woont en werkt in Maastricht.

Hij volgde de Academie Beeldende Kunsten Maastricht (-1989) en de Ateliers in Amsterdam. Zijn werk bevindt zich in diverse museale en particuliere collecties.

Paul Drissen bouwt, sinds begin jaren negentig, aan een coherent en consequent oeuvre, dat gekenmerkt wordt door onderzoek naar de mogelijkheden van de abstracte vormentaal en het modernistische idioom. Zijn werk refereert aan modernisten als Rietveld, Lissitzky, Kasimir Malevich, Mondriaan, Schwitters en Léger. Hij ontleend zijn vormen aan hun beeldtaal. Maar ook latere, minder bekende generaties die deze modernistisch traditie hebben voorgezet - zoals bijvoorbeeld de kunstenares Lou Louber in de jaren vijftig - vormen een inspiratiebron voor zijn werk. Toch verschilt het werk van Paul Drissen wezenlijk met dat van de modernistische voorgangers. Het is anders van intentie. Zijn werk is meer gericht op de mentale ruimte en dat uit zich vooral in zijn bijzondere gebruik van kleur, wat veel meer lijkt op dat van Robert Delaunay en Henri Matisse, en het gebruik van transparante kleurlagen.

Het werk van Paul Drissen bestaat uit schilderijen en tekeningen van klein tot zeer groot formaat. De schilderijen van Drissen zijn wel omschreven als 'pure kijkdingen'. De vaak grote doeken zijn in dunne sluiers met caseïnetempera laag over laag met tempera geschilderd, wat zorgt voor composities met een diepe en ruimtelijke sfeer. Kleur en ruimte spelen hierbij een grote rol.

schilderijen, als een selectie tekeningen van de laatste 10 jaren bijeen gebracht, In nauwe samenwerking met de kunstenaar wordt een tentoonstelling gerealiseerd waarin zichtbaar wordt dat deze schilderijen ook heel bijzonder reageren op de omringende architectuur van het Glaspaleis. Niet zo verwonderlijk, wanneer we aan werk van die grote voorgangers van het modernistische idioom, zoals Mondriaan, Rietveld en Léger, uit de jaren 20 en 30 denken. De binnenzaal van het museum zal door Drissen worden ingericht met een eigen keuze aan objecten, meubilair, film en tekeningen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.