kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Garrin

Paul Garrin
Geboren: 1957 Philadelphia

Amerikaanse video- en multimedia-kunstenaar,

1978-82 Studeert aan de Cooper Union of Arts, New York.

Vanaf 1983 produceert PAul Garrin videobanden voor de installaties van Nam June Paik, de bekende Fluxus Video Kunstenaar die onder andere aan de wieg stond van de moderne video-kunst en de video-mixer, van wie hij vanaf 1981 een van de belangrijkste assistenten was.

Vanaf 1985 creeert Garrin zijn eigen videobanden met originele opnamen van straatgevechten en rellen, als kritische documenten over de Amerikaanse rassenrelaties.

1988 Prijs op de Videonnale in Bonn.

1989 Overzichtstenttonstelling in het museum Folkwang, Essen.

1991 Deelname aan de 'Multimeduiale 2' in Karlsruhe.

1992 Exposeert op de Mediale in Hamburg met zijn door computers gestuurde video-installatie Garrin wint de videokunstprijs van Karlsruhe.

In veel van zijn videokunstwerken komen politieke frustraties boven water. Het (politieke) leven in Amerika wil hij aan de kaak stellen. Met enige ironie zegt hij dat hij blij is de technologie die voor militaire doeleinden wordt gebruikt te kunnen aanwenden voor zijn installaties. Met deze technologie worden geen dodelijke wapens maar computerkunst gemaakt.

Media-kunstenaar Paul Garrin is een initiatief gestart om het net te bevrijden van de heersende - commerciele - beperkingen op het gebied van domeinnamen, zoals bijvoorbeeld www.pi.net of www.suck.com. Met zijn systeem kan in principe iedereen een eigen domein laten registreren en - wat heel bijzonder is - met een willekeurige naam. Dus bijvoorbeeld http://guus.huus. Het initiatief is een actie tegen de huidige monopolies op het gebied van domein-registratie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 325.