kunstbus
Dit artikel is 20-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Jenkins

Paul William Jenkins

Amerikaans schilder, 12 juli 1923 Kansas City (Missouri)

Studie aan Kansas City Art Institute en leerling in een aardewerkfabriek.

1953 naar Parijs, alwaar schilderijen met dunvloeibare verven om een beweeglijk kleureneffect te verkrijgen. Waarschijnlijk droeg zijn ervaring met het glazuren van aardewerk bij tot het schilderen van gloeiende kleuren, die karakteristiek zijn voor zijn werk. Jenkins werkt vaak zonder penseel; hij giet zijn verven op het doek.

Werken:
. Phenomena red wing (1962), en Phenomena nearing isthmus (1963). (Summa)

.Astraal teken der verschijnselen, 1964, acryl op linnen, 295x203, New-York, verzameling Harry W. Anderson
Het vloeibare medium is in stromen van verschillende dikten en niet altijd met dezelfde snelheid op het doek gebracht. De op deze wijze verkregen kleurensluiers kunnen dun als spinrag zijn of de warme diepte van gebrand glas hebben. Geen spetters of druppels waaruit de action van de schilder valt af te leiden. Deze vormen schijnen op dezelfde wijze te zijn ontstaan als de formatie van wolken, voortgezweept door de wind en als het patroon van de nerven in een blad. (Janson 673)
Zeer mysterieus-exotische titel. Doet aan een soort vogel denken of een mysterieus in de ruimte zwevend wezen (cfr. de film "A space odyssee"). Links varianten van blauw tot paars, rechtsonder rood en geel. (dhk)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.