kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Klemann

Fotograaf, schilder, tekenaar, geboren in 1960 te Utrecht waar hij woont en werkt.

Paul A.M. Klemann put inspiratie uit zijn persoonlijke dromen. Zijn tekeningen balanceren tussen het fantastische van het surrealisme en het indringende van de authentieke ervaring.

Opleiding: Academie voor Kunst en Vormgeving, Den Bosch (1980-1984)

In 1993 won Klemann de Prix de Rome tekenen, een gegeven dat hem veel aandacht opleverde.

In de daarop volgende jaren legde hij zijn dromen vast in tekeningen. Het vastleggen van beelden van gebeurtenissen die niet werkelijk zijn gebeurd, want uiteindelijk zijn dat toch dromen, is niet nieuw. Wel nieuw is de gedrevenheid van Klemann en zijn gekozen techniek, het registreren in tekeningen. Jarenlang laat hij zich een of meerdere malen per nacht wekken, noteert dan voor zichzelf zijn dromen, en werkt dit op de dag nog uit. Rechtstreeks en uit de eerste hand kan de toeschouwer kennisnemen van de nachtelijke gedachten van Klemann. Als een verslaggever van een andere wereld legt Paul Klemann de fantastische beelden van zijn dromen vast.

De kunstgeschiedenis, maatschappelijke items, gemeenschappelijke herinneringen, filmfragmenten; Klemann's dromen worden veelvuldig geïnfiltreerd door vertrouwde beelden. Daardoor sleept hij de kijker moeiteloos mee in zijn virtuoos getekende vertellingen.

Meer dan in de werkelijkheid van alledag ervaart Klemann in zijn dromen een grenzeloze vrijheid en waarachtigheid. Ze vormen de toegang tot het onderbewuste. Tezamen vormen de tekeningen een losbladig dagboek, waarin de figuur van de kunstenaar zelf, regelmatig opduikt.

expositie Galerie De Praktijk, Pikkenserie
'Al jaren loop ik met het idee rond een tentoonstelling te maken van droomtekeningen waarvan het onderwerp gelieerd is aan sex. Ik vind het namelijk fascinerend hoezeer het sexuele een rol speelt in dromen. Het verschil met het dagelijks leven is dat sex dan erg gereguleerd is. De wijze waarop het sexuele zich manifesteert in de onuitputtelijke stroom beelden is een zeer belangrijk onderdeel van mijn tekeningen. Dit zichtbaar te maken in droomtekeningen is voor mij als het ontdekken van nieuwe diersoorten.'


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 154.