kunstbus
Dit artikel is 21-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paula RegoPortugees-Britse kunstenares, geboren 1935 te Lissabon, leeft en werkt in Londen.

Website: Paula Rego werd geboren in Lissabon. Sinds 1955 exposeerde zij regelmatig in Londen. Ze heeft verschillende eredoctoraten, o.a. in Engeland, Schotland en de USA.

Vanaf haar eerste doeken (1954-59) is haar werk atypisch. Haar realistisch oeuvre getuigt van een sterke vrouwelijke persoonlijkheid, is van uitzonderlijke artistieke kwaliteit en sterk verbonden met de wereldliteratuur. Sex, macht en sociale codes lopen als een rode draad doorheen haar werk. Ze is altijd trouw aan de figuratieve verwijzingen en vooral aan het verhaal: 'Mijn schilderijen beginnen met een verhaal, een gebeurtenis of een titel'. Paula Rego heeft van haar uitgebreide beeldenverzameling een soort dramatische scene gemaakt, waardoor het persoonlijke en het onoverdraagbare van haar werk in het doeltreffende beeld van een verhaal verandert: de series 'Opers', 'Red Monkeys' en 'Vivian Girls' laten een sombere complexe wereld zien.

Paula Rego, Portugese van geboorte, studeerde van 1952 tot 1956 aan de Slade School of Art in Londen waar ze later zelf doceerde. Gehuwd met de Britse artiest wijlen Victor Welling kreeg ze drie kinderen. Sinds 1963 leefde ze afwisselend tussen Portugal en Engeland waar ze in 1976 definitief in Londen kwam wonen.

In 1990 werd Rego de eerste 'Associate Artist' van de National Gallery in Londen, waar ze kon beschikken over een studiio om er werken te maken die in verband staan met de collectie van het museum.

In Engeland werd zij geroemd, elders bleef zij lange tijd onbekend, maar in haar eigen land begint zij nu ook beroemd te worden. In 2001 schreef Augustina Bessa Luis een boek over haar leven: As Meninas.

Websites: dequeeste-art.gorilla.ys.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.