kunstbus
Dit artikel is 13-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paulus MoreelseHertog Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel, 1619zelfportret, 1930

Nederlands schilder, geboren 1571 Utrecht - overleden 6 maart 1638 aldaar.

De kunstenaar Paulus Moreelse was samen met de Delftse portretschilder Michiel van Miereveld een leerling van de Delftse portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt die weer bij Anthonie van Blocklandt in de leer was geweest. Zelf zou hij les gaan geven aan de Utrechtse tekenacademie waar hij veel leerlingen had, waarvan de bekendste Dirck van Baburen was.

De Utrechtse kunstenaar Paulus Moreelse schilderde voor opdrachtgevers vanuit de hele republiek, voornamelijk portretten, maar ook werken met bijbelse en mythologische thema's in maniëristische trant. Dankzij zijn politieke loopbaan kreeg Moreelse al vroeg in zijn kunstenaarsbestaan belangrijke opdrachten van het stadhouderlijk hof en de adel. Zijn oudst gedateerde werk is van 1606. Zijn schilderijen waren geliefde verzamelobjecten.

Nog voor 1596 heeft hij een reis naar Italië gemaakt waar hij ook veel opdrachten kreeg voor portretten.

Bij terugkeer in Utrecht in 1596 werd hij lid van het zadelaarsgilde, en in 1611 was hij mede-oprichter van het Utrechtse Sint-Lukas gilde voor schilders waar hij de eerste voorzitter van was.

Hij was van dezelfde generatie als Abraham Bloemaert en Joachim Wtewael, en net als de laatste speelde hij een belangrijk rol in het openbare leven van zijn stad. In 1618, kwamen in Utrecht de contraremonstranten aan de macht kwamen en nam Moreelse deel aan het stadsbestuur.

In de jaren 1620 vervaardigde hij pastorale schilderijen van herders en herderinnen.

Moreelse was bovendien ook nog als bouwmeester actief en ontwierp stadspoorten en een stadsuitbreiding. Zo ontwierp hij in Utrecht de Catharijnepoort (1626, rond 1850 afgebroken) en waarschijnlijk ook het nog bestaande Vleeshuis aan de Voorstraat uit 1637.

In 1636 was hij betrokken bij de oprichting van de universiteit van Utrecht.

Op 19 maart 1638 werd Moreelse begraven in de Buurkerk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 64.