kunstbus
Dit artikel is 05-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pedro Berruguete

Spaans kunstschilder, geboren ca. 1450 in Paredes de Nava - overleden vóór 6­ januari 1504 in Avila.

Biografie
Pedro Berruguete is leerling geweest van Fernando Gallego (1440-1507), een schilder uit Salamanca die bij de door het Spaanse Hof gedefinieerde Nederlandse Kunstkring hoorde en wordt gerangschikt onder de zogeheten Spaans-Vlaamse school.

De Bourgondische, Habsburgse en Spaanse vorstenhoven waren door politieke en familiale allianties innig met elkaar verbonden. Zo kon het geen toeval heten dat uitgerekend op het Iberische schiereiland een specifieke Spaans-Vlaamse schilderkunst ontstond waartoe zowel kunstenaars van Vlaamse origine als Juan de Flandes, Justus van Gent en Michel Sittow behoorden als de Spaanse schilders Bartolome Bermejo, Luis Dalmau en Pedro Berruguete.

Berruguete is waarschijnlijk de 'Pietro Spagnolo' die vanaf 1476 aan de versiering van het nieuwe paleis te Urbino meewerkte; met grote waarschijnlijkheid zijn de Artes Liberales in de Studiolo van zijn hand (Londen, National Gallery en Urbino, Palazzo Ducale).

Behalve het opnemen van Italiaanse invloeden in zijn werk, wist hij zelf ook Italiaanse kunstschilders als Giovanni Santi te inspireren.

Na de dood van de hertog van Urbino keerde Berruguete naar Spanje terug.

Ondanks de uitbeelding van rijke Nederlandse details en het gebruik van vormen uit de vroege Italiaanse renaissance en de kennis van nieuwe kunsttheorieën, tonen de fresco's in de oude sacristie van de kathedraal te Toledo, 1485-88, toch de gehechtheid aan de Spaanse traditie, in haar hardere stijl en ingetoomde schilderwijze.

Wanneer schilders als Pedro Berruguete en Justus van Gent in Italïë verblijven, maken ze er enkele fantastische schilderijen. Maar als ze terug naar Spanje komen, zijn ze verplicht om zich aan te passen. Ze moeten er woekeren met hun vaardigheden en talenten om hun grootschalige opdrachten met succes te kunnen afwerken.

Websites:
. Het ontwaken van de zintuigen www.knack.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 59.