kunstbus
Dit artikel is 27-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Performance

Vorm van kunst waarbij de performer tevoren bedachte handelingen uitvoert m.b.v. video, lucht, muziek, enz. Het publiek participeert niet.

De performancekunst is enerzijds nauw verwant aan de dans en het toneel. anderzijds aan de happening en de body-art. De wortels ervan liggen in de New yorkse happenings uit het eind van de jaren vijftig. toen kunstenaars theatrale manifestaties rond hun werk creƫerden uit behoefte aan een meer rechtstreeks contact met het publiek.

In de jaren zestig werd de performancekunst vooral gekenmerkt door het gebruik van het lichaam als sculptuurelement in werk dat gedurende een zekere tijdspanne voor publiek plaats vond.

In de jaren zeventig verplaatsten de kunstenaars onder invloed van de popmuziek, de stand up comedy en de video de performance van de galerie naar het theater en de club. Vandaag de dag is het onderscheid tussen performances en andersoortige theatermanifestaties, of ze nu in de galerie plaatsvinden of elders, vervaagd en vallen al dergelijke optredens onder de overkoepellende term live art. ( Acconi, pane en Schneemann)

Performances zijn gehouden door o.a. Ben d'Armagnac, Gerrit Dekker, Marina Abramovic, Michel Cardena, Gilbert and George, Henk Jurriaans, Bruce Nauman, Herman Nitsch, Rudolf Schwarzkogler. Vaak werden ze geregistreerd op video of foto. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.