kunstbus
Dit artikel is 19-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Perugino

Heel even was Perugino de meest succesvolle schilder in Italië. Hij was een Italiaanse renaissance schilder die vooral bijbelse taferelen en landschappen schilderde. Zijn werken worden gekenmerkt door zuiverheid, eenvoud en een uitzonderlijke symmetrie. Ook al komen zijn composities minder dramatisch en krachtig op ons over dan die van Michelangelo, Perugino maakte toch de weg vrij voor de beroemde kunstenaars van de Hoog-Renaissance.

Perugino studeerde schilderen bij de Florentijnse beeldhouwer en schilder Andrea del Verrocchio; hij zou ook leerling geweest zijn van de Italiaanse schilder Piero della Francesca.

In 1481 kreeg hij van paus Sixtus IV de opdracht om de muren van de Sixtijnse kapel in Rome te beschilderen. Drie scenes daarvan zijn overgeschilderd door Michelangelo in 1535-1536 met zijn eigen fresco. Van de scènes geheel geschilderd door Perugino is alleen het fresco 'Christus geeft de Sleutels aan de Heilige Petrus' bewaard gebleven.

In 1508 maakte hij een tijdelijke comeback door medaillons te schilderen op het plafond van de Stanza dell'Incendio in het Vaticaan.

Een van de laatste opdrachten was het afmaken van enkele fresco's in 1521 in de San Severo, Perugia. Raphaël was hiermee begonnen. Perugino was nog steeds aan het schilderen in februari of maart 1523 toen hij overleed aan de pest. Het fresco 'De Geboorte van Christus' (nu te zien in de National Gallery in Londen) komt uit Fontignano en wordt algemeen beschouwd als Perugino's laatste werk.

Perugino gebruikte harmonieuze kleuren en zachte vormen. Zijn figuren stralen een zekere sereniteit en eenvoud uit. Er wordt gezegd dat zijn schilderijen communiceren met de ziel van de toeschouwer.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.