kunstbus
Dit artikel is 14-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter PhillipsGeboren Birmingham 21 mei 1939

Engelse schilder bekend als Poptical-art kunstenaar die in zijn beeldcollages verwijst naar de moderne cultuur van consumptiemaatschappij en massamedia.

Van 1953 tot 1955 bezoekt Peter Phillips de Moseley Road Secondary School of Art.

Van 1955 tot 1959 studeert hij aan het College of Art in Birmingham onder Gilbert Mason en Fleetwood-Walker.

In 1959 bezoekt hij in de zomer Parijs en Italië van een beurs aan hem toegekend door het Birmingham College of Art.For Men Only - Starring MM and BB (1961), olieverf, hout en collage op canvas

Phillips zet zijn studie dan van 1959 tot 1962 voort aan het Royal College of Art in Londen. Zijn medestudenten zijn David Hockney, R.B. Kitaj, Allen Jones, Boshier en Patrick Caulfield. In augustus 1961 ruilt hij zijn schilderopleiding in voor een televisie-opleiding, maar in juni 1962 ontvangt Peter Phillips zijn diploma voor schilderen.

In 1962/63 is Peter Phillips docent aan het College of Art in Coventry en in Birmingham.

In 1963 neemt de kunstenaar deel aan de Biënnale van Parijs.

Peter Phillips neemt in 1964 deel aan de Poptical-art tentoonstelling in Den Haag, Wenen en Berlijn. In datzelfde jaar trouwt hij met Dinah Donald. Hij ontwerpt de entree hal en een grote machine voor de Shakespeare tentoonstelling, voor de 400 jarig jubileum tentoonstelling in Stradford-upon-avon. Er wordt hem de Harkness Fellowship toegekend, zodat hij naar de V.S. kan reizen.

Van 1964 tot 1966 woont Phillips in New York en in 1965 maakt hij een reis met de auto door Amerika met Allen Jones.

In 1965 heeft Peter Phillips een solotentoonstelling in de Kornblee Gallery in New York.

Zijn Hybrid Enterprises, een onderzoek naar het definiëren van het ideale kunstwerk, creëert hij in 1965-66 met Gerald Lang.

In 1966 keert Phillips terug naar Europa, waar zijn dochter Tiffany wordt geboren. In 1967 scheidt hij van zijn vrouw Dinah.

Van 1968-69 is Peter Phillips gastdocent aan de Hochschule für Bildende Kunste in Hamburg.

In 1970 trouwt hij met Marion-Claude Xylander en maakt in de zeventiger jaren vele reizen naar Afrika, het Verre Oosten en de Verenigde Staten.From Eleven Pop Artists, 1965

In 1972 heeft hij een overzichtstentoonstelling in de Westfalischer Kunstverein, Münster, en in 1976 in de in de Tate Gallery in Londen en in datzelfde jaar de eerste solotentoonstelling van schilderijen in Engeland gehouden in de Waddington Galeries in Londen.

In 1981 woont Phillips in Zürich, waar zijn dochter Zoe Lana wordt geboren. Ook in dat jaar reist hij naar Australië.

In 1982-83 heeft Peter Phillips een retrospectieve tentoonstelling in de Walker Art Gallery, Liverpool. De expositie reist naar het Museum of Modern Art, Oxford; the Laing Art Gallery, Newcastle-upon-Tyne; the Fruit Market Gallery, Edinburgh; Southampton Art Gallery en de Barbican Art Galery in Londen.

In de periode 1983-86 maakt hij regelmatig uitstapjes door Europa, vooral naar Mallorca in Spanje. In 1986 koopt Phillips een stuk grond in Mallorca en ontwerpt en bouwt een finca (een vrijstaand buitenhuis) met een unieke, prachtige tuin.

In 1987 exposeert hij in Galerie Jamileh Weber in Zürich. In de periode 1989-93 exposeert hij in verschilledende galeries in Spanje, waaronder in Barcelona, Valencia, Madrid en Mallorca.

In de periode 1992-95 bezoekt Phillips Canada en de VS voor exposities in Montreal, Boston, Houston en New York. In 1995 werkt hij met de Bruce R. Lewin Gallery in New York.
In 1996 heeft hij exposities in Mallorca in de Fundacio Miro en Casal Solleric.

In 1998 de "Freedom of Choices" expositie in Londen met de Thomas Gibson Gallery.

In de periode 1996-2000 heeft Peter Phillips exposities in Valencia met Galeria Punto en in Mallorca met het Centre de Cultura van Sa Nostra. Zijn huis in Mallorca verschijnt in verschillende tijdschriften vanwege zijn unieke design en bijzondere tuin.

In 2002 heeft Phillips een retrospectieve tentoonstelling in de Galleria Civica di Modena in Italië.

Op 30 januari 2003 sterft zijn vrouw Claude-Marion Phillips aan kanker. In 2004 is er een expositie gewijd aan zijn vrouw Claude in het Witford Fine Art in Londen.
In datzelfde jaar neemt Phillips deel aan de "Pop Art UK" groepsexpositie in de Galleria Civica di Modena in Italië. Hij maakt regelmatige reizen naar Miami en New York en brengt de winter door in Oostenrijk.

In 2005 is er de "Metamorphosis" expositie in de Goulanderis Foundation, Andros Griekenland. Ook neemt hij deel aan de "British Pop" groepsexpositie in het Museo de Bellas Artes Bilbao in Spanje. Hij reist naar Mexico, Costa Rica en Belize.

De periode 2005 tot heden verblijft Peter Phillips in Zürich, Zwitserland, waar hij doorgaat met schilderen en exposeren. Hij reist regelmatig naar de Verenigde Staten, naar New York en Portland. Ook brengt hij veel tijd door in Trins, Oostenrijk en Sydney, Australië.

websites: www.peterphillips.com, Peter Phillips werk, www.tate.org.uk, the-artists.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.