kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter WeibelOostenrijkse multi-media kunstenaar, curator van tentoonstellingen en kunst-en mediatheoreticus, geboren Odessa, Oekraïne 5 maart 1944

Peter Weibels werk valt onder meerdere categorieën, conceptkunst, performance, experimentele film, videokunst, computerkunst en meer algemeen, multi-media kunst.

In 1946 verhuist Weibel met zijn ouders naar Wenen.

Hij studeert literatuur, filosofie, medicijnen, wiskunde met als zwaartepunt logica en film in Parijs en in Wenen.

In 1965 maakt Weibel linguïstische films en sinds 1966 schrijft Weibel artikelen over conceptuele fotografie en kritieken van ideologische theorieën.Orbital Sculpture V, 1988, twee polyester vingers, vingernagel monitoren, satelliet en satelliet antenne, video met microscopische beelden, de andere live ontvangst van satelliet beelden van de aarde

Weibel begint met werken in de traditie van de visuele poëzie, hij produceert op media gebaseerde literatuur in de vorm van papieren-, fotografische- en object-gedichten, lichaamsteksten, tekstobjecten en videoteksten. Daarop volgen conceptuele werken en acties, samen met media-analyses waarbij hij zich bezighoudt met nauwkeurig onderzoek van de media, aanvankelijke televisie experimenten op Oostenrijks ORF en later talrijke installaties daarbij film en video ontwikkelend.

In zijn performance acties, vanaf 1967, onderzoekt Weibel de media, spraak, lichaam, film, video, geluidsband en interactieve electronische omgevingen. Naast acties met vertegenwoordigers van het Weense Actionisme, toneelstukken teksten en geluidsobjecten, vervaardigt Weibel vanaf 1968 samen met Muehl, Brus en Valie Export actiefilms.

YOU_ser. The Century of the Consumer / ZKM, curator Peter Weibel

Weibel is een vertegenwoordiger van de Expanded Cinema en voert samen met Valie Export acties, performances en filmprojecten uit. Verder zet hij zijn studie in de logica voort en schrijft hij een proefschrift over wiskundige logica. Hij maakt fotografie, grafiek, sculpturen en digitale werken.

In 1970 neemt Weibel deel aan het Internationale Underground Festival in Londen en produceert daarna verscheidene linguïstische videowerken. De publicatie van openhartige sexuele voorstellingen in een zwart boek over het Weense Actionisme leidt in 1970 tot een proces tegen zijn uitgevers Valie Export en Peter Weibel. Beide kunstenaars blijven aan elkaars projecten bijdragen tot in de late jaren '70, waarbij Weibel filmscenario's schrijft voor de films van Export, Unsichtbare Gegner (Onzichtbare Tegenstanders) 1977 en Menschenfrauen (menselijke vrouwen) in 1979.Orbital Sculpture

Weibels onderwerpen zijn minder lichamelijk georiënteerd en brengen, vanuit een media-specifiek en semiologisch gezichtspunt sociaal kritische analyses van systemen en machines over zoals, film, televisie en visuele kunsten. Weibel was een vroege en welbespraakte pionier van een theorie over media en communicatie, die hij regelmatig toepast in het onderzoek van de inherente wetten en mechanismen van de verschillende media.

Van 1976 tot 1981 doceert hij 'Theorie van de Vorm'.

In 1977 neemt hij deel aan Documenta VI in Kassel en in 1979 aan de 'Videowochen' in het Museum Folkwang in Essen.

Van 1981-84 is hij gastprofessor voor vormgevingsleer en beeldende pedagogie aan de Hochschule voor toegepaste kunst in Wenen, in 1981 gastprofessor aan het College of Art en Design in Halifax in Canada en in 1979/80 gastprofessor voor Medienkunst.

In 1981 is hij lector voor 'Wahrnehmungstheorie', van 1982-85 professor voor fotografie aan de Gesamthochschule in Kassel en van 1984-89 Associate Professor voor video en digitale kunsten, aan het Center for Media Study in de State University van New York in Buffalo, New York.

Sinds 1984 is hij professor voor visuele mediavormgeving aan de Hochschule voor toegepaste kunst in Wenen. Van 1989-94 is hij directeur van het Instituut voor Nieuwe Media aan de Städelschule in Frankfurt am Main.

Van 1986-95 is hij artistiek adviseur van de Ars Electronica in Linz en van 1992-95 artistiek leider van de Ars Electronica in Linz. Van 1993-99 is Weibel de commissaris voor het Oostenrijkse paviljoen van de Biënnale van Venetië en curator van de Neue Galerie in Graz. Sinds 1999 is hij voorzitter van het ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie) in Karlsruhe.

Peter Weibel woont en werkt in Karlsruhe.

websites: www.medienkunstnetz.de, on1.zkm.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 445.