kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Phil BloomTatoo Performance 2002

Nederlands kunstenares, geboren 27 november 1945 in Berkel en Rodenrijs.

Koninklijke Akademie van Beeldenden Kunsten Den Haag
1966 Vrije Akademie Den Haag
1967 - 1974 G. Rietveld Akademie, (grafisch ontwerpen) Amsterdam
1976 - 1977 Rijks Akademie, ( beeldende kunst ) Amsterdam
1977 - 1980 Pratt Institute New York
1980 - 1985 Art Students's League New York
Phil Bloom verscheen in oktober 1967 in het VPRO-programma Hoepla als eerste vrouw naakt op de vaderlandse TV.

In het begin van haar carrière tekende ze onder andere voor het studentenblad Propria Cures en werkte ze aan aftitelingen bij films.

Phil Bloom is niet alleen een levend icoon van progressief Nederland maar schildert en fotografeert al sinds de jaren zeventig. Na een lange werkzame periode in de tweede helft van de jaren zeventig te New York heeft ze nog enkele jaren in India gewoond. Daarna werkt Bloom in haar Antwerpse atelier aan een omvangrijk oeuvre waar dierlijke figuren en menselijke gestalten om aandacht vechten. "Hier [in Antwerpen] krijg ik respect en heb ik niet dat stempel van die minuut naakt op tv. In principe heb ik nooit last gehad van die gebeurtenis, ik sta er nog steeds achter. Maar in Nederland geven ze vaak geen kans om iets anders te zijn dan dat meisje van toen. Er moet eindelijk maar eens begrepen worden dat bloot de krant lezen niet het enige is wat ik kan." Aldus Phil Bloom in april 2000 in een interview in het tijdschrift Libelle.

Phil Bloom groepeerde ooit vier schilderijen rond een kast waarin een potje met een mannelijke geslachtsdeel op sterk water pronkte, als een relikwie. Op haar grote, virtuoze schilderijen speelt zich een barok theater van dood, liefde, speelgoed, stripfiguren, vuurwapens en heel veel af.

Websites: www.thewinstongroup.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.