kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philip Corner

Geboren: 1933

Philip Corner is wereldwijd gekend voor zijn activiteiten bij de Fluxus beweging in het begin van de jaren zestig. Samen met La Monte Young is hij één van de originele grondleggers van de minimal music in New York. Hij werkte ook nauw samen met John Cage en samen met de Amerikaanse componist James Tenney stichtte hij het Tone Roads Ensemble. Toen Fluxus voorman Dick Higgins de term 'intermedia' bedacht om werken te beschrijven die tussen de gewone kunstgenres van muziek, dans, poëzie, visuele of beeldende kunst vielen, was Corner een van de voornaamste beoefenaars waarover hij het had. Als pionier van grafische partituren (vaak zeer kalligrafisch), probeerde hij stukken te ontwerpen die de inspraak en kreativiteit van de muzikant aanwakkerden. Zijn partituren/strukturen zijn eerder suggestief en dwingen de muzikant om een oplossing te zoeken op een (muzikale of sociale) beginsituatie. 'This time the structure will make him sound like himself,' zei hij over 'The Gold Stone', een werk voor de violist Malcolm Goldstein. De invloed van Oosterse denkwijzen (vooral Korea en Indonesië) komt behalve in de calligrafische partituren ook tot uiting in een serie gamelan-werken. Deze waren niet voor de Indonesische gamelan bedoeld maar voor westerse instrumenten. De werkwijze en structuur doen echter denken aan de manier waarop de Indonesische gamelan stukken opgebouwd zijn. (Corner richtte ook een echt gamelan ensemble op 'The Son of Lion'.)

Corner heeft zijn hele leven lang ook samengewerkt met dansers (o.a. met het Judson Dance Theatre) waarmee hij improvisatorische en meditatieve opvoeringen gaf.

Zijn vrouw Phoebe Neville is een Amerikaanse danseres die sinds de jaren '60 koppig haar eigen gang gaat. Haar werk -zowel solo als voor haar dansgezelschap - wordt voornamelijk opgevoerd in de VS maar ook in Berlijn. Sinds 1991 werkt ze samen met Philip Corner en samen gaven ze opvoeringen in Europa, Azië en Australië.

Tenslotte is Corner ook al 3 decennia aktief als pianist en trombonist waarbij hij ontelbare uitvoeringen verzorgde van nieuwe muziek. Hij heeft een passie voor 18de-eeuwse Franse klaviermuziek, zijn dagelijks ritueel bestaat uit een improvisatie op 'Through The 'Mysterious Barricade'' van Couperin. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.