kunstbus
Dit artikel is 01-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philip Taaffe

Amerikaanse schilder, geboren 1955 Elizabeth New Jersey

Met Peter Schuyff een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de neo-geo. In zijn werk maakt Taaffe veel gebruik van elementen uit architectonische ornamentiek, abstracte kunst, vooral op art, en voorts het werk van o.a. Hans Arp, Barnett Newman en Ellsworth Kelly. Hij citeert vrijwel letterlijk en wijkt slechts af in de kleurkeuze en het formaat. Tevens voegt hij vaak collageachtige elementen toe, zoals beschilderde papiersnippers. Zijn werk getuigt van een groot plezier in de pure schilderkunst, maar het gaat hem niet slechts om het esthetische genot. Door het hergebruik neemt Taaffe ook stelling tegen de mystificatie van de vroegere abstracte kunst.

Biografie
Taaffe, studeert in de jaren '70 aan de Cooper Union te New York bij Hans Haacke en studeert af in 1977. In 1982 heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in de Roger Litz Gallery in New York. In de vroege jaren '80 neemt Taaffe - uit werken van kunstenaars als Riley - in zijn vernieuwende picturale constructies elementen op van de Op-Art. Hij wordt naast technieken van de Op-Art vooral geïnspireerd door het werk van Newman.

Van 1988-91 woont en werkt Taaffe in Napels, waar hij de ornamentiek van verschillende culturen bestudeert. Hij maakt uitgebreide reizen in het Midden-Oosten, India, Zuid-Amerika en Marokko, waar hij samenwerkt met Mohammed Mrabet aan het boek Chocolate Creams and Dollars, vertaald door Paul Bowles (Inanout Press, New York: 1993).
In de late jaren '80 experimenteert hij met kleurendruktechnieken en creëert steeds abstracter schilderijen in acrylverf, met collagegedeelten.

Taaffe exposeert regelmatig in galerieën in Europa en Amerika, waaronder op de tentoonstellingen 'Post Abstract Abstraction' in Aldrich in 1987, 'Deutsche und Amerikanische kunst der späten achtziger jahre' in Düsseldorf en Boston in 1988, 'Doubletake'in Wenen en Londen in 1992 en 'ARS 95' in Helsinki.
Voorts neemt hij deel aan talrijke tentoonstellingen in musea, waaronder de Carnegie International, neemt hij tweemaal deel aan de Sydney-Biënnale en neemt hij in 1987, 1991 en 1995 deel aan de Whitney-Biënnale in New York.

In 1990 is zijn werk het onderwerp van een uitgebreide kritische studie in Parkett no. 26 (Zürich & New York). Publicaties omvatten onder meer studies van Wilfried Dickoff (Max Hetzler Gallery, Keulen: 1992); Oleg Grabar (Gagosian Gallery, New York: 1994); Brooks Adams (Weense Secession: 1996), en Robert Rosenblum (IVAM, Valencia: 2000).

Taaffe's werk bevindt zich in talrijke openbare collecties, waaronder in het Museum of Modern Art in New York, het Philadelphia Museum of Art, het Whitney Museum of American Art en het Reina Sofia in Madrid.

Philip Taaffe woont en werkt in New York.

websites:
. Philip Taaffe website met werken van 1981 - 2009
. Gagosian Gallery

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.