kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philipp Otto Runge

Duits kunstschilder, tekenaar, aquarellist, schrijver en kunsttheoreticus, (23 juli 1777 Wolgast, Schwedisch-Vorpommern - 2 december 1810 Hamburg). Naast Caspar David Friedrich de centrale figuur van de vroege Duitse romantiek in de beeldende kunst.


Zelfportret (1802-1803)

Biografie
Runge leerde in Hamburg eerst voor koopman, voordat hij van 1799-1801 in Kopenhagen de academie bezocht. Na 1801 zette hij zijn opleiding aan de academie van Dresden voort, maar daarna spoorden Anton Graffs en Ferdinand Hartmann hem ertoe aan de werken in de Gemäldegalerie als voorbeeld te nemen.

In 1802 nam Runge deel aan een prijsvraag, uitgeschreven door z.g. Weimarse kunstvrienden. Het thema was: 'Voorstelling van de strijd van Achillis met de riviergod Skamander naar het 21e hoofdstuk van de Ilias'. Zijn tekening werd echter door Goethe afgewezen. In dezelfde tijd wendde hij zich af van de idealen van de classicistische kunst en probeerde met behulp van het landschap een eenheid van de binnen en buiten de menselijke ziel liggende wereld voor te stellen.

Een openbaring voor Runge is het werk van de auteur Ludwig Tieck, een vriend van Novalis (1772-1801). Voor hen was de kunstenaar een wezen dat vreemd was aan deze wereld, en in dienst van de Schoonheid stond, terwijl de burger in hun ogen slechts dienstbaar was aan het nuttige. Runge creëert in zijn zoektocht naar deze schoonheid een eigen symbolentaal: een ideale wereld waarin bloemen, kinderen en sierlijk lijnenspel elkaar afwisselen.


1808 De Morgen

Zijn bedoeling wordt duidelijk in de ontwerpen voor zijn hoofdwerk 'Vier Tijden', dat na 1802 ontstond. Zijn 'Tijden van de dag' is een van de meest volmaakt romantische werken ooit gemaakt. Juist omdat het niet 'af' is geraakt en in de ontwikkelingsfase bleef steken, toont dit werk de idealistische aard van de romantische kunst- en levenshouding.

Om de Vier Tijden als grote muurschilderingen te kunnen maken, keert hij in 1803 terug naar Hamburg om opnieuw schilderles te nemen en zich sterker aan het portret te wijden.

In 1810 publiceert hij zijn theoretische overdenkingen, geïnspireerd door Goethe, in het boekje 'Kleurenbol of constructie van de verhouding van alle kleurenmengingen tot elkaar'.

Runge overleed slechts 33 jaar oud in Hamburg aan de gevolgen van TBC. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 763.