kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piero ManzoniManzoni Piero, Living Sculpture 1961

Geboren: 1933 Soncino
Gestorven: 1963 Milaan

Italiaanse kunstenaar

In 1956 was Piero Manzoni redacteur van het Milanese manifest Per la scoperta di una zona di immagini.

In 1957 had hij een solotentoonstelling in het Teatro delle Maschere in Milaan. In dit jaar ontmoet hij Yves Klein en is hij medeoprichter van de Gruppo Nucleare, de italiaanse zero versie.

In 1958 komt hij in contact met kunstenaars van de zerogroep in Dusseldorf. Hij maakt zijn eerste Achromes, composities zonder kleur, en werken op onbehandeld doek of op wollen stof over het canvas. Hij wordt redacteur van het tijdschrift Il Gesto.

In 1960 werkt hij aan zijn Lijnen, tekeningen op kilometers lange rollen papier.Piero Manzoni, Merda d'artista n°66, 1961

In 1961 creëert hij zijn airbodies, ballonnen die zijn opgeblazen met de adem van de kunstenaar, de magische plint. En had hij eerder al hardgekookte eieren met zijn vingerafdruk verkocht, nu blikte hij zijn eigen stoelgang in om hiermee in Galleria la Tartaruga in Rome te exposeren. Merda d'artista heette zo'n readymade kunstwerk, dat nu onbetaalbaar is. Er zouden al een paar van die negentig blikjes aan het lekken zijn.

Ik geloof nooit dat hij echt stront in die blikjes deed, zegt Manzoni's geestelijk erfgenaam Wim Delvoye. Zo'n blik zou door het gistingsproces ontploffen. Zoals het blik bonen van joseph beuys.

In 1963 heeft hij contacten met Arman en Tingueley.

In 1964 maakt zijn werk deel uit van de zero-tentoonstelling in Philadelphia en andere exposities van monochrome schilderkunst. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 629.