kunstbus
Dit artikel is 12-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre Janssen

Nederlandse journalist, museumdirecteur en televisiepresentator, geboren 19 september 1926 in Arnhem - overleden 27 oktober 2007 in Kerk-Avezaath.

Pierre Janssen werkte tussen 1946 en 1956 als journalist bij Het Vrije Volk waarna hij conservator werd van het Stedelijk Museum Schiedam. Hij wilde kunst populariseren door lezingen te geven waarbij hij zich liet inspireren door de conservator van het Louvre René Huyghe. Vanaf 1960 begon hij met Kunstklassen. Voor het museum kocht hij onder andere werken van de Cobra-groep, zoals Karel Appel, Lucebert en Constant Nieuwenhuys.

Hij verliet het Stedelijk museum weer om in de kunstredactie van Het Parool plaats te nemen.

In 1965 werd hij directeur van de toenmalige Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam (nu de Willem de Kooning Academie).

Van 1969 tot 1982 was hij directeur van het Gemeentemuseum Arnhem waarvoor hij in 1980 22 aquarellen van Co Westerik uit de jaren '60 en '70 kocht.

Het lievelingschilderij van Janssen was 'Paysage près d'Aix avec la tour César' van Paul Cézanne dat ondanks dat de Nederlandse overheid dit als museumstuk wilde behouden toch werd verkocht aan een particulier.

Televisiecarrière
Janssen presenteerde het wellicht eerste kunstprogramma op de Nederlandse televisie: 'Kunstgrepen' dat op zondagavond werd uitgezonden door de AVRO van 1959 tot 1972. Er keken gemiddeld twee miljoen kijkers naar deze uitzendingen, waarvan er ongeveer 100 werden uitgezonden.

De betrokkenen bij andere kunstprogramma van Teleac in die periode, 'Openbaar Kunstbezit', vonden Pierre Janssen meer een conferencier of handelsreiziger en verweten hem dat hij een "populistische goochelaar was die de kunst te grabbel gooide". De kijkers waren wellicht meer geboeid door Pierre Janssen, de emoties die hij toonde en zijn trillende handen, dan door de getoonde kunst, maar hij bereikte wel een groot deel van de bevolking dat op zondagavond gekluisterd zat aan de enige Nederlandse televisiezender die er toen was. De lange, magere gestalte van Janssen stond of zat statisch in beeld maar wist indringend de aandacht te vestigen op de kunstuitingen.

Pierre Janssen was ook een vaste gast in het programma 'Ren je rot'.

Prijzen
. In 1961 ontving Pierre Janssen de (allereerste) Zilveren Nipkowschijf voor zijn televisiewerk, samen met AVRO-regisseur Leen Timp.
. Op 3 juli 1988 was Pierre Janssen de eerste gast in het programma Zomergasten.
. In 1989 ontving Pierre Janssen "vanwege zijn bijdrage aan de beeldende kunst in het museum en op de televisie" de humanistische J.P. van Praag-prijs met als motivatie dat Pierre Janssen heeft laten zien dat beeldende kunst als een intermenselijk fenomeen kon worden beschouwd.

Janssen schreef ook een aantal boeken:
. Vincent van Gogh is niet meer en andere herinneringen.
. Een paar minuten is het stil. Beelden van de oorlog.
. Het dagelijks leven. 100 kunstwerken van/voor een honderdjarige. Honderd prenten van vijfentwintig Nederlandse kunstenaars. (In opdracht van Ahold nv voor de medewerkers van het bedrijf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Albert Heijn op 27 mei 1987)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.