kunstbus
Dit artikel is 10-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre Legros

Frans beeldhouwer, 1666-1719

Pierre Legros verbleef vooral te Rome. Versmelting van de Franse classicerende barok met overdadige pathetische Romeinse barok. (?)

Pierre II Legros (1666-1719) won in 1686 de Prix de Rome. Van 1690 tot en met 1695 was hij pensionaire aan de Académie de France, waarna hij zich in voor goed in de stad vestigde.

Werken:
. Godsdienst verjaagt ketterij, 1696, Rome, Gesùkerk
Bij het Sint-Ignatiusaltaar in de Gesù te Rome. De godsdienst is een jonge dynamische vrouw, met hoofddoek en het kruis in de linkerhand. Ze heft de rechterarm op om te slaan. De ongelovigen liggen op de grond (straalsgewijs), zijn halfnaakt en lelijk (knokig). Ze kruipen met angstige gezichten weg voor de dreiging. (?; dhk)

. Stanislas op zijn sterfbed. Verschillende soorten marmer en natuursteen door Pierre Legros Jr (1666-1719). Het beeld bevindt zich in de Stanislaskapel in de kerk van San Andrea al Quirinale te Rome.

. Le Silence, steen, meer dan levensgroot, 1695, Jardin des Tuileries, Parijs.
In 1695 vervaardigde Pierre II Legros een kopie van het beeld 'De Veturia of Silence' dat in Rome staat. In 1720, een jaar na zijn dood, werd het verplaatst naar de Jardin de Tuileries te Parijs. Het beeld stond bekend onder de namen Vestale, Véturie en Silence. Tegenwoordig noemt men het Véturie of Silence. - (www.ufonds.uu.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.