kunstbus
Dit artikel is 07-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre SzekelyLa Dame du Lac de Szekely

Frans-Hongaarse beeldhouwer en architect, 11 juni 1923 geboren in Boedapest - overleden 3 april 2001 in Parijs.

Pierre Szekely maakte monumentale werken van graniet, marmer en beton. Bekende werken van hem zijn "Vredesmonument" in roze steen in Boedapest en het beeld "De Dame van het meer" in Evry (Frankrijk).

Székely groeide op in Boedapest waar hij leerde tekenen, houtsnijden en met klei kleine beelden vervaardigde. Vanaf 1941 nam hij les bij de kunstenares Hanna Dallos.

In 1944 raakt hij geïnterneerd in een werkkamp, waar hij uit wist te ontsnappen. Hij dook onder in Boedapest waar hij de kunstenares Vera Harsány leerde kennen. In 1946 vertrok hij met haar naar Frankrijk waar zij zich vestigden in Bures-sur-Yvette.

In 1955 had hij zijn eerste expositie in Parijs.

Van 1955 tot 1976 woonde hij in Marcoussis.

In 1972 nationaliseerde hij zich met hulp van André Malraux tot Fransman.

Vanaf 1980 verbleef hij met regelmaat in Perros-Guirec, waar hij en taille directe in graniet uit Bretagne beelden uithakt.

In de Hongaarse stad Pécs bevindt zich het Museum Székely dat in 2010 ter gelegenheid van Pécs als Culturele Hoofdstad van Europa werd gerestaureerd. In het beeldenpark van Pécs bij het Museum Székely staan meerdere sculpturen van de kunstenaart.

Zijn werk is opgenomen in vele belangrijke wereldcollecties en te vinden in de openbare ruimte in Frankrijk, Japan en andere landen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.