kunstbus
Dit artikel is 20-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre-Emile Legrain

Franse kunstenaar, illustrator, meubelontwerper en binnenhuisarchitect, geboren 2 oktober 1889 in Levallois-Perret, Hauts-de-Seine, nabij Parijs - overleden 17 juli 1929 in Parijs.

Biografie
Na zijn opleiding aan het Collège Sainte-Croix te Neuilly studeerde Legrain schilderkunst, beeldhouwkunst en theaterwetenschappen aan de École des Arts Appliqués Germain-Croix in Parijs.

Nadat hij in 1908 enkele cartoons voor de satirische tijdschriften Le Mot, Le Térnoin, La Baïonnette en L'Assiette au Beurre van Paul Iribe had getekend werkte hij nog tot 1914 voor Iribe aan een aantal ontwerpen, zoals de decoratie van het appartement, diens atelier van couturier Jacques Douce in 1912, sieraden voor Robert Linzeler en kleding voor Paquin. Voor het appartement van couturier Jacques Doucet op Avenue du Bois 46 in Parijs ontwierp Iribe met de hulp van Legrain in een weelderige, luxueuze stijl een serie fauteuils en een ladekast van mahonie, chagrijn en ebbenhout waarin neoklassieke bloemenslingers waren gesneden en was ingelegd met bloemmotieven.

Voor de boekverzamelng nieuwe uitgaven van moderne schrijvers als André Gide, Francis Jammes, André Suarès en Paul Claudel van Doucet ontwierp Legrain samen met hem boekbanden en -omslagen welke werden tentoongesteld in het Société des Artistes Salon van 1919.Tabouret 1922Ngombe Stoel uit Congo

Legrain begon nu ook te werken voor de boekbinderij van René Kieffer die met exotische materialen als segrijnleer en parelmoer in geometrische motieven boekbanden vervaardigde.

Als binnenhuisarchitect ontwierp in deze periode stoelen die geïnspireerd waren op Afrikaanse kunst en de art-deco.

In 1925 ontwierp hij de interieurs voor Doucets woning in Neuilly met het meubilair van Eileen Gray, Paul Iribe, Marcel Coard (1889-1975) en Andre Groult (1884-1967) en kunst van van Henri Matisse (1869-1954), Pablo Picasso (1881-1973) en Amedeo Modigliani (1884-1920).

Legrain was lid van de Groupe de Cinq en vanaf 1929 van de U.A.M. (Union des Artistes Modernes).

Legrain had in zijn leven ongeveer 1300 banden ontworpen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.