kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre-Paul Prud'hon

Frans schilder en tekenaar uit de overgangstijd tussen classicisme en romantiek, (4-4-1758 Cluny, 16-2-1823 Parijs).

Pierre Prud'hon groeide op in het Franse Cluny. Hij was de zoon van een steenhouwer en absolveerde de kloosterschool van Cluny.

In Dijon volgde hij een opleiding aan de École des Beaux-Arts tot schilder. In 1777 nam hij zijn tweede voornaam - Paul - aan, ter ere van Peter Paul Rubens. Van 1777 tot 1780 werkte hij onder patronage van een rijke baron uit de omgeving van Dijon.

Hij vervolgde zijn opleiding in Parijs aan de Académie Royale en won in 1784 de Prix de Rome. Een vierjarig verblijf in Rome volgde. Daar bestudeerde hij de kunst van de klassieke Oudheid en kopieerde hij werk van Rafaël en vooral van Correggio en Leonardo da Vinci. Hij was nauw bevriend met de classicistische beeldhouwer A. Canova. In het bijzonder Correggio had een grote invloed op zijn latere werk. Prud'hon combineerde diens zachte schilderstijl en sfeervol clair-obscur met de idealen van het classicisme en bereikte zo een eigen lyrische stijl, die evenwel voor de overtuigde classicisten te weinig scherpte in de tekening bezat en te waterig in het kleurgebruik was.

Prud'hon is vooral bekend door zijn allegorische schilderijen en portretten, gemaakt in de turbulente periode van de Franse revolutie (1789-1799) en de jaren van Napoleons keizerrijk (1804-1815). Zijn werk onderscheidt zich van het strenge neoclassicisme van tijdgenoten door een zekere charme en sentimentele lading.

Zijn artistieke doorbraak bereikte hij in 1799 met de ontwerptekeningen voor de plafondschilderingen in het paleis St.-Cloud. Later werd hij hofschilder bij keizerin Joséphine, in welke functie hem talrijke opdrachten ten deel vielen. Naast fresco's en portretten ontwierp hij grootschalige allegorische composities.

Zie Lexicon Rijksmuseum Amsterdam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.