kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet van Boxel

Pieter Jacobus (Piet) van Boxel (1912-2001)

Nederlands aquarellist, schilder, tekenaar; figuurvoorstellingen, landschappen, portretten, stadsgezichten, stillevens, strandgezichten,

Naamsvariant: Piet van Boxel sr.

Geboren: Rotterdam 23 maart 1912. Gestorven: Den Hoorn (Texel) 23 augustus 2001.

Opleiding Academie voor Beeldende Kunsten (Rotterdam) (1928-1933)
Van Boxel kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam onder leiding van J.G. Heijberg en D. Bautz.

Maakte studiereizen naar Spanje en Zuid-Frankrijk.

Al vroeg in zijn carrière demonstreerde hij zijn buitengewoon goede beheersing van de schilderstechniek in talloze genretaferelen en stillevens, die hij onder meer maakte in opdracht van kunsthandels en waarmee hij aanvankelijk in zijn levensonderhoud voorziet.

Verkreeg de Koninklijke Subsidie en behaalde de Jacob Hartogprijs in 1962 (meisjesportret, aquarel).

Woonde en werkte in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag 1969 - 1991

In de loop van zijn carrière ontwikkelde Van Boxel zich tot een uitmuntend portrettist. Behalve naar een goede gelijkenis zocht hij ook naar het karakter van zijn onderwerpen en trachtte dit in de houding of de gelaatsuitdrukking weer te geven. Daarnaast hield hij vast aan de stelling van zijn leermeester J.G. Heijberg: "Er is geen achtergrond, er is alleen kleur. De ene kleur roept de andere op en samen moeten ze tot in alle hoeken een harmonieus geheel vormen". Naast veel opdrachten schilderde hij portretten van zijn collega kunstenaars en een lange reeks van zelfportretten. Zijn zelfportretten exposeerde hij zelden. Toen hij in 1986 na lang aandringen -"wie wil er nou tegen zo'n smoel aankijken"- een groot zelfportret exposeerde in Pulchri Studio, won hij prompt de prestigieuse Jacob Hartogprijs.

De buurman van Van Boxel, de aquarellist Ru de Bruyn Ouboter, stimuleerde hem om in aquarel te gaan werken. Het werd een passie. Gezeten op een laag krukje schilderde hij, voorovergebogen, met een dikke kwast op grote vellen papier die voor hem op de grond lagen. Veelal beeldde hij het interieur van zijn atelier af, met de talloze voorwerpen die hij daar verzameld had en de vazen met bijna uitgebloeide bloemen. Keer op keer probeerde hij de juiste kleuraccoorden te vinden om de glazen vazen, de verdroogde bloemen, beeldjes en andere voorwerpen weer te geven.
Behalve zijn 'ateliertafels' schilderde hij ook de grote bouwprojecten die in de jaren zestig en zeventig in Den Haag plaatsvonden. Ongestoord door omstanders werkte hij dan aan de rand van bouwputten en bij graafwerkzaamheden in het spoor van zijn grote voorbeeld Breitner, want ook Van Boxel was geboeid door 'slib, slijk en zand'. Ook vertoefde hij graag in de duinen. Zijn geaquarelleerde duinlandschappen -uitgevoerd in gedempte tinten als grijs, groen, bruin en lila- behoren tot zijn meest persoonlijke werken en zijn hoogtepunten in zijn oeuvre.

2005 overzichtstentoonstelling Museum Rijswijk
In de tweede helft van de vorige eeuw verwierf Piet van Boxel (1912-2001) grote bekendheid als aquarellerist en schilder van onder meer stillevens, landschappen, stadsgezichten en portretten. In Museum Rijswijk een tentoonstelling samengesteld uit werken die voornamelijk uit particulier bezit komen.

Piet van Boxel vergeleek zijn hele leven het schilderen met het maken van muziek: "Je richt alles op elkaar af, je hebt het hele accoord nodig om de A zuiver te krijgen". Hij was een kunstenaar die altijd op zoek was naar de harmonie van de alledaagse dingen alsof het een partituur betrof voor een muziekstuk.

Piet van Boxel was lid van Pulchri Studio en gaf les aan A.T.A.E. Borst Pauwels, P. Moleveld en J.A.J. Wassenaar.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.