kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Warffemius

Petrus Marcelus Maria Warffemius, Nederlands muurschilder, schilder, zeefdrukker, ceramist, beeldhouwer; zeefdrukken, gouache, olieverf en acryl; Stijl: abstract expressionistisch en lyrisch.

"Kunst is communicatie"

Geboorteplaats/datum Den Haag 1956-02-14

Opleiding: Koninklijke A.B.K. Den Haag 1974-1979
Zijn leraren waren Herman Berserik, Auke de Vries en Aart Roos.

Godonprijs voor de Vrije Schilderkunst 1980.

Tijdens en na zijn studie heeft hij zich jarenlang beziggehouden met het inrichten van tentoonstellingen van Kunstenaars als ondermeer Lucebert en Daan Golden bij Galerie Nouvelles Images in Den Haag. warffemius : 'Ik zeg altijd: Wat ik van Kunst weet, heb ik voor de helft van de Academie en voor de helft van Nouvelles Images'.

De inspiratiebron voor zijn werk vindt de Kunstenaar op zijn reizen vanaf begin jaren tachtig naar Tibet, Nepal, Cambodja, Vietnam, Laos. Het zijn vooral de niet-westerse culturen die hem interesseren. Hij ontdekt hierin de thematiek die hij in zijn Haagse atelier, omringd door zijn Verzameling ethnografica, uitwerkt. warffemius : 'Die Thema's sla ik op reis in Mijn hoofd op. Als ik de Himalaya intrek, stap ik in de tijdmachine en ga ik in de tijd terug naar de oude cultuur die daar niet artificieel, maar volkomen natuurlijk aanwezig is'.

Warffemius : 100 edities : 1982-1994
ISBN: 9062160808
Uitgever: Venlo [etc.]: Van Spijk, cop. 1994
Overzicht van het grafisch oeuvre van de Haagse beeldend kunstenaar.
Honderd zeefdrukken heeft de Haagse schilder/graficus Piet Warffemius van 1982 tot 1994 gemaakt.


In 1997 winnaar van de Jacob Hartogprijs.

2004 Museum Jan van der Togt
In zijn recente werk - waarop in de tentoonstelling voornamelijk de nadruk ligt -is het Thema 'boom'. Maar dan de boom volgens warffemius : de naakte Stam of een gedeelte daarvan met vertakkingen - de boom gereduceerd tot de essentie van zijn verticale en horizontale vormen. Waarom kiest hij de boom als Thema ? pieter warffemius : 'Bomen spelen vooral in de niet-westerse culturen een belangrijke rol bij de rituelen. Ze staan voor vruchtbaarheid, wijsheid en trouw. Het zijn persoonlijkheden met een eigen karakter. Hier in Mijn atelier staan primitieve trappen uit Nieuw-Guinea - kale stammen, waarin treden zijn uitgehakt. Die hebben zich van het begin af in Mijn werk opgedrongen. Als ik na 25 jaar terug kijk om te bepalen waar ik nu sta, zie ik in Mijn eindexamenwerk van de Academie het streven naar Harmonie tussen geometrische constructie en een emotioneel-intuitieve peinture. Dat zie ik tot op vandaag nog. Alleen denk ik, dat ik in de tussentijd wat bijgeleerd heb. De thematiek en Mijn kleurgebruik zijn versoberd. In het algemeen is Mijn werk sterk vereenvoudigd onder invloed van de niet-westerse Kunst en steeds meer gericht op de essentie van Mijn Thema's'.

"Onmisbaar draagt het werk van Piet Warffemius de kenmerken van invloeden uit niet-westerse culturen. Geboeid als hij is door de spanning waarmee beelden, maskers en fetisjen geladen zijn, zoekt hij uit of die elementen te verwerken en samen te voegen zijn tot een universele beeldtaal. Een synthese van verschillende culturen, waarbij autenthieke kenmerken niet worden verdoezeld, maar zich harmonieus en herkenbaar tot elkaar verhouden. Zijn warme en uiterst gevoelige lijnvoering verraden een emotie en verwondering." Piet Warffemius ligt de nadruk altijd op de abstracte vormen, hoewel er af en toe figuratieve elementen te herkennen zijn. In de eerste plaats gaat het hem er om gevoelens en indrukken vast te leggen in kleur en vorm. Hij laat de toeschouwer de vrijheid dit op eigen wijze te interpreteren." www.kunstenaarvanhetjaar.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.