kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Wiegman

Petrus Cornelis Constant Wiegman, Nederlands graficus, schilder, beeldhouwer, keramist, poppensnijder;

Broer van Matthieu Wiegman en net als hij lid van de Bergense School. Vooral bekend om zijn interieurschilderingen en om zijn keramische producten.

Geboorteplaats/datum Zwolle 1885-04-18
Sterfplaats/datum Alkmaar 1963-09-30

Op 21-jarige leeftijd begint Piet Wiegman te schilderen. Daarvoor had hij veel getekend. Zijn eerste schilderijen tonen de invloed van G.H. Breitner.

In 1908 besluit hij van het schilderen zijn beroep te maken, misschien onder invloed van zijn broers Jan en Matthieu, en hij schrijft zich in aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij houdt het er echter maar drie maanden vol en vervolgt zijn opleiding door oude meesters te kopiëren in het Rijksmuseum. In die periode is hij bevriend met de schilder Jan van Herwijnen en de broers Rädecker.

Rond 1910 wordt Vincent van Gogh het grote voorbeeld voor veel Nederlandse kunstenaars en dit is ook het geval bij Piet Wiegman.

In 1913 vestigt hij zich in Groet en wijdt zich geheel aan de schilderkunst. Gerrit van Blaaderen, Leo Gestel, Arnout Colnot, Dirk Filarski en Charley Toorop behoren er tot zijn vrienden- en kennissenkring.

Bergense School
Rondom voorman Leo Gestel groepeerden zich o.a. Arnout Colnot en Matthieu Wiegman en Piet Wiegman.

In 1921-1922 woont hij, nu samen met zijn kersverse echtgenote Janna Formijne, in Amsterdam, waar hij via de kunsthandelaar Jack Vecht een bont gezelschap van kunstenaars leert kennen, waaronder Wim Schuhmacher.

Thornse periode: Piet Wiegman maakte deel uit van de vriendenkring rond Hendrik Wiegersma.
Van 1922 tot 1929 woont het gezin in het Limburgse Thorn. In die periode ontwikkelt zich de levenslange en vruchtbare vriendschap met Hendrik Wiegersma en zijn vrouw Nel Daniëls. Ten huize De Wieger ontmoet Piet Wiegman ondermeer Ossip Zadkine, Moissy Kogan en Constant Permeke. Vooral met Permeke voelt Wiegman een verwantschap in de keuze van zijn onderwerpen, kleurgebruik en schilderstijl. In Thorn maakt hij vele houtsneden, hij snijdt poppen voor de kinderen Wiegersma en begint te beeldhouwen.

"De doodgraver van Thorn" is een sleutelwerk uit het oeuvre dat in Thorn ontstaat. De gebochelde man die de weinig vleiende bijnaam De Wandluis had en met wie Wiegman vaak een babbeltje maakte, staat in een karakteristieke houding: beide handen op de schop en met een ondoorgrondelijke blik. Het is een typische Wiegman wat betreft donker palet en zorgvuldige en weloverwogen compositie. De overeenkomst met zijn Belgische vriend en collega Permeke is opvallend. Wiegman schildert streekbewoners aan het werk, musicerend of bij de biljarttafel in de dorpskroeg. Zijn landschappen en dorpsgezichten stralen zijn verknochtheid uit met Limburg. Hij heeft het duidelijk naar zijn zin in Thorn, dat zie je aan zijn werk.

In 1929 verhuizen de Wiegmans opnieuw naar Noord-Holland en in 1938 betrekken ze hun nieuw gebouwde woning met een ruim atelier, in Groet.

Vanaf 1932 is Piet Wiegman ook werkzaam als ceramist.

De oorlogsperiode ondermijnt de creativiteit van Piet Wiegman, maar na 1945 en ondanks de opkomst van de Cobra-beweging, kan Wiegman rekenen op een ruime belangstelling.

Een hartaanval in 1950 maakt hem het schilderen onmogelijk en beperkt zijn energie en concentratie. Piet Wiegman beleeft nog een belangrijk hoogtepunt in 1950, ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling in het Prinsenhof te Delft, naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag. Hendrik Wiegersma prijst hem bij de opening als zijn leermeester.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.