kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet ZwiersBegrafenisstoet in Giethoorn, 1953
Nederlandse schilder, geboren 1 augustus 1907 in Meppel - overleden 23 juni 1965 eveneens in Meppel.

Piet Roelof Zwiers leefde van 1907 tot 1965 en heeft het grootste deel van zijn werkzame leven in de kop van Overijssel gewoond en gewerkt. Piet Zwiers werd in Meppel geboren. Vervolgens woonde hij tot 1930 in Steenwijk, tot 1938 weer in Meppel en daarna definitief in het schilderachtige en door hem zo geliefde Giethoorn, waar hij al vanaf 1929 regelmatig te vinden was geweest.

Piet Zwiers was de schilder van Giethoorn. Het dorp, de bruggetjes en de karakteristieke punters vormden voor hem niet zomaar een pittoresk decor. Bij Zwiers vinden we geen nostalgische romantiek, maar een expressieve uitbeelding van de eenvoud van een leven dicht bij de natuur. Zwiers ontwikkelde zich van naturalist en impressionist tot expressionist en uiteindelijk abstract.

In Meppel, zijn geboortestad, had hij contact met een groep Meppeler schilders, in Giethoorn, waar hij lang gewoond heeft, met dorpsgenoot Hendrik Broer en in Staphorst met Stien Eelsingh. Samen met Stien Eelsingh heeft hij jaren lesgegeven aan de schildersschool in het Hopmanshuis in Zwolle.

Van jongs af aan was Zwiers geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Hierdoor kwam hij al snel in contact met Smink, Keizer en Albert Torie en later ook met Tinus Pon. Zwiers was autodidact hoewel hij wel eens les heeft gehad van Hendrik Broer.

De keuze voor de kunst die hij maakte tegen de wens van zijn ouders in, was ook een keuze voor een hard leven. In de jaren dertig leidde Zwiers deels een zwervend bestaan. Met zijn zeilboot trok hij door de noordelijke provincies, onderweg schilderend en exposerend.
In Geesje Mol vond hij de vrouw die niet aarzelde dat bestaan met hem te delen.
De Tweede Wereldoorlog dwong hen tot een vaste plek in Giethoorn.

Zwiers exposeerde voor 1940 vooral thuis en nam in 1939 deel aan een grote tentoonstelling in Amsterdam.
Hij schilderde vooral landschappen. Het werk dat hij vóór de tweede wereldoorlog en in de oorlog heeft gemaakt, is nogal donker van kleur. Daarna wordt zijn palet kleuriger en impressionistischer.

In 1947 kreeg hij het verzoek van koningin Wilhelmina om met haar en enkele andere schilders de thee te gebruiken, waarbij de werken van de uitgenodigden werden besproken.

Rond 1950 kwam de omslag naar kleurrijker en nog expressiever schilderen. In die expressie zocht Zwiers de grenzen van de figuratieve schilderkunst op, zonder zou die ooit te verlaten. De jaren vijftig brachten hem roem als de schilder van Giethoorn. In Zwolle werd hij vooral bekend door de schilderschool voor kinderen die hij in de jaren vijftig samen met zijn collega-schilder Stien Eelsingh bestierde. Het was ook Piet Zwiers die filmmaker Bert Haanstra inspireerde voor zijn film Fanfare (1958), opgenomen in Giethoorn.

In de laatste 10 jaar van zijn leven schilderde hij expressionistisch en worden de landschappen bijna abstract. Dit zijn naast de karakteristieke bruggetjes van Giethoorn en de plassen rondom het dorp ook boerderijen, stillevens en bloemstukken en enkele werken die hij op zijn reizen naar de kust van Frankrijk heeft gemaakt.

Het Stedelijk Museum heeft vanaf 6 mei 2007 een overzichtstentoonstelling van het werk van de Gieterse schilder Piet Zwiers. Bij de expositie verschijnt het boek 'Piet Zwiers, 1907 - 1965, Schilder van Giethoorn' van Marc Couwenbergh. Het boek is te koop voor 29,50 euro bij de balie van het museum.

Websites: www.scriptumart.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.