kunstbus
Dit artikel is 12-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieta

De piëta (piëta's; piëtaatje)

De piëta (Italiaans voor erbarming, compassie of piëteit) is een afbeelding of uitbeelding van Maria of engelen met het dode lichaam van Christus, meestal ligt de dode Christus op schoot bij Maria.

Men noemt de piëta ook wel Vesperbeeld, van het Latijnse vesper voor avond, avondster en westen omdat Maria's afscheid van Jezus 's avonds heeft plaats vond.

De piëta ontwikkelde zich uit de afbeeldingen van de kruisafname van de 13e en 14e eeuw in Spanje en in noord Europa, waarvandaan het naar Italië werd overgebracht. Om het meditatieve karakter verzwakken van de bewening van Christus niet teveel te verzwakken mogen er bij een pietà niet teveel figuren rond de gestorven Christus staan.

Bekende Piëta's
. de overleden Christus omringd door engelen uit 1443 van Donatello dat zich in het Victor & Albert Museum in Londen bevindt.
. Christus opgeheven door engelen uit 1460 van Giovanni Bellini, Berlijn
. de Pietà van Avignon van rond 1470, Louvre, Parijs

De Pietà van Michelangelo gemaakt rond 1500
De bijna twee meter hoge marmeren Pietà van Michelangelo staat in een kapel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Ze werd via bemiddeling van beschermheer van de kunst Jacopo Galli in opdracht van de Franse kardinaal Jean Bilhères de Lagraulas gemaakt. Waarschijnlijk voor zijn graftombe in de Sint-Pietersbasiliek.
De bijna naakte Christus is zojuist van het kruis gehaald is en op de schoot van Maria gelegd. Bijzonder aan deze uitvoering van een piëta is jeugdigheid van Maria, die destijds meestal als oudere vrouw werd neergezet. Volgens Michelangelo zou de moeder Gods door haar maagdelijkheid en reinheid haar jeugdige verschijning hebben behouden.
Michelangelo maakte nog drie beelden met hetzelfde onderwerp, waarvan de Rondanini Pietà te zien is in Milaan en twee exemplaren in Florence.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.