kunstbus
Dit artikel is 19-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter Brueghel de Jonge

Pieter Brueghel de Jonge (1564/65-1637/38) was vier of vijf jaar oud toen zijn vader Pieter Brueghel de Oude in 1569 te Brussel overleed. Na de dood van hun moeder in 1578, trokken de jonge Pieter en zijn broertje Jan (Fluwelen Brueghel) bij hun grootmoeder in. Waarschijnlijk hebben de broertjes Brueghel hun eerste opleiding in de schilderkunst gekregen van deze grootmoeder, de getalenteerde miniatuurschilderes Mayken Verhulst van Bessemers, weduwe van de meesterschilder Pieter Coecke van Aalst. Erfelijk belast door hun vader en opgeleid door hun oma treden ze in de voetsporen van de oude Bruegel.

Pieter Brueghel de Jonge had niet het grote talent van zijn vader, noch dat van zijn broer Jan. Hoewel de productie in zijn atelier groot was en de populariteit navenant, kreeg hij nooit de waardering en de voorspoed die zijn broer Jan ten deel viel. Jan Brueghel schilderde prachtige eigen composities in heldere kleuren, waarmee hij groot succes oogstte; Pieter was een volksschilder die het moest hebben van de grote aantallen schilderijen die hij kopieerde naar zijn vaders werk. Jan verkeerde in hofkringen en had belangrijke beschermheren; Pieter kende financiƫle problemen.

Pieter Brueghel de Jonge stierf rond de jaarwisseling van 1637, ruim tien jaar na zijn broer. Hij is 72 of 73 jaar oud geworden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.