kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter d'HontPieter d'Hont en zijn beeld van Beatrix

Nederlandse beeldhouwer, geboren 24 april 1917 Hilversum - overleden 12 juni 1997 Utrecht.

Talloze beelden van zijn hand sieren de stad Utrecht en vele andere steden in het land. Vele bekende personende, waaronder de franse acteur Michel Simon, prins Willem-Alexander, John Kraaykamp, kardinaal Alfrink, Henk van Ulsen, Peter Schat, Jaap van Praag, Lien Vos en Henk Vonhoff, hebben in atelier Manenburg geposeerd. Tevens is het atelier bezocht door koningin Beatrix en door Simon Carmiggelt. In opdracht van de provincie Utrecht heeft d'Hont een borstbeeld van de Koningin gemaakt. Op haar uitdrukkelijk verzoek in haar eigen atelier.

Het oeuvre van Pieter d'Hont is niet alleen buitengewoon omvangrijk, het getuigt ook van grote veelzijdigheid: in de keuze van onderwerpen en materialen, in de technische uitvoering en in de verbeelding. Hij werkte veel in brons en steen.

Mensen en dieren zijn altijd de voornaamste thema's in zijn werk geweest. Voor zijn beelden gebruikt hij als basisgrondstof de grijze rivierklei uit het limburgse Brunssum. Omdat deze klei erg grauw van kleur is en hij het liefst werkt met klei die qua kleur al op brons lijkt, wordt deze gekleurd met behulp van zuren.

Biografie
Petrus Hermanus (Piet) d'Hont werd op 24 april 1917 te Hilversum in een Rooms-katholiek gezin geboren. In zijn jeugd wilde hij graag architect worden, maar hij begon in de bouw en volgde 's avonds tekenlessen.

Woont na Tilburg sinds 1929 in Utrecht.

In 1934 kwam hij in de leer bij tekenaar/beeldhouwer Jan van Uffelen, welke Pieters talent ontdekte toen hij hem af en toe bij zijn eigen beeldhouwopdrachten betrok. Pieter wist nu één ding zeker: hij wilde beeldhouwer worden.

1939-1940 Na zijn toelatingsexamen van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam kwam hij in de beeldhouwklas van professor Jan Bronner.
Voor de afsluiting van zijn opleiding deed Pieter in 1940 mee aan de 'Prix de Rome'. De opdracht voor de eindronde van deze belangrijke prijs was een versiering te ontwerpen voor een doorgang van een muur die toegang gaf tot een kweektuin. D'Hont koos een thema uit de griekse mythologie, het verhaal van Demeter en Persephone. Met dit reliëf van franse kalksteen dat 'ontkiemen' werd genoemd, won Pieter een zilveren medaille.

Zijn werkplaats in Utrecht was van 1940 tot 1997 het atelier Manenburg, een bastion uit de 16e eeuw, ooit van Karel V, (België, Frankrijk vanaf 1949, Zuid-Duitsland 1955 en Italië 1960.

Van zijn beelden zijn ook vele kleine replica's gemaakt, zoals sinds 1960 de jaarlijkse Edisons (vergelijkbaar met de Amerikaanse Grammy Awards), onderscheidingen voor 'geluidsdragers van bijzondere kwaliteit' en de Sijthoff-prijs, een replica van 'Het Beursmannetje', voor het beste Nederlandse jaarverslag.

Op 12 juni 1997 overleed Pieter d'Hont op 80-jarige leeftijd.

Websites: www.swaen.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.