kunstbus
Dit artikel is 10-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piramide

1. Een piramide is een ruimtelijk figuur, bestaande uit een grondvlak dat een regelmatige of onregelmatige veelhoek is, en driehoekige zijvlakken vanuit elk van de zijden van de veelhoek naar een gemeenschappelijke punt. Een piramide met een driehoek als basis heet een simplex.

Een piramide met een vierkant als basis heeft in de architectuur voor veel bouwwerken model gestaan.

2. Piramide (bouwwerk)
Piramiden werden vooral veel in oude beschavingen gebouwd. Deze hadden een brede basis omdat destijds geen stevige materialen zoals staal voorhanden waren die hen in staat stelden om hoge bouwwerken te maken die recht omhoog gaan.De piramiden van Cheops (links) en Chefren

Egypte
Piramiden zijn vooral bekend van het oude Egypte. Er is nooit een mummie in een piramide gevonden, maar men denkt toch dat ze dienden als graven voor hun farao's. De oude Egyptenaren maakten hun piramiden met goud en marmer glad aan de buitenkant.

De bekendste piramide in Egypte is de Grote Piramide van Gizeh. Deze is één van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid en de enige die tot op heden bewaard is gebleven.

Zie ook Egyptische piramide.

In Nubië, ten zuiden van Egypte, werden meer en kleinere piramiden gebouwd dan in Egypte. Ook gaan ze steiler omhoog en dienden ze niet zoals in Egypte als graf, maar als grafmonumenten voor dode koningen. Deze piramiden werden nog tot na 300 n.Chr. gebouwd.Grote witte piramide, foto uit 1945

China
De Grote Witte Piramide in het Qin Ling Shan-gebergte, zo'n 100 km ten zuidwesten van de stad Xi'an in de provincie Shaanxi in China, zou volgens schattingen zo'n 60 tot ongeveer 300 meter ("1000 voet") hoog moeten zijn. Zou de piramide inderdaad 300 meter hoog zijn dan zou het daarmee de hoogste piramide ter wereld zijn en maar liefst twee maal zo hoog als de piramide van Cheops. De piramide is er één van een groep van ongeveer 90 - 100 piramides. Hoeveel piramides er werkelijk zijn is niet bekend, aangezien deze in een door de overheid afgesloten gebied liggen vanwege het in dat gebied liggende ruimteprogramma. Afbeeldingen van de piramides zijn er bijna niet. In 1945 maakte een Amerikaanse piloot die over het gebied vloog een foto van de Piramide en pas in 1994 maakte de Duitse schrijver en onderzoeker Hartwig Hausdorf tijdens een tocht naar het gebied voor het eerst nieuwe foto's van de Piramides waar hij echter niet bij in de buurt mocht komen. Hartwig Hausdorf merkte op dat veel van de piramides waren beplant met bomen of andere begroeiing om ze uit het zicht te onttrekken of verdere erosie door landbouw en erosie tegen te gaan. Nog steeds is het gebied afgesloten voor bezoek.
De Piramide is, in tegenstelling tot piramides in bijvoorbeeld Egypte, gemaakt van grond in plaats van steen, die in de loop der tijd versteend is geraakt. Sommigen spreken dan ook wel van een grafheuvel, in plaats van een piramide.
Er is nooit onderzocht hoe en waarom de piramides werden gebouwd, waarom er dan ook nog altijd speculaties zijn over buitenaards leven dat hier zou hebben bestaan. Hartwig Hausdorf schrijft in zijn boek over een oude Boeddhistische monnik in 1912 die vertelde dat er al in een manuscript van meer dan 5000 jaar oud wordt gesteld dat deze "zeer oud" waren. Chinese wetenschappers schatten de ouderdom echter op ongeveer 4500 jaar. Voor het ontstaan wordt soms ook verwezen naar de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi uit de Qin-dynastie, die ook onder andere de bouw startte van de Chinese muur.

Ook in andere delen van Azië zijn piramidevormige monumenten gevonden.Mesopotamië
Een ziggoerat is een tempel uit het oude Mesopotamië en Perzië (Iran). Het is gebouwd in de vorm van een terrasvormige piramide van teruglopende verdiepingen en werd in felle kleuren beschilderd. Er zijn er maar weinig van bewaard gebleven omdat ze van kleistenen werden gemaakt. De bekende 'Toren van Babel' zout een ziggoerat zijn geweest.Maquette van de Grote Piramide van Cholula in het lokale museum

Centraal-Amerika
Ook in de Centraal-Amerikaanse culturen werden piramidevormige bouwwerken gebouwd. Deze leken op de Mesopotamische pyramiden. Ze waren in etappen gebouwd en hadden bovenop de piramide vaak een tempel.

De Grote Piramide van Cholula in Puebla in Mexico is 's werelds grootste monument en grootste Pre-Columbiaanse piramide in volume. Het complex werd vanaf de 2e eeuw v. Chr. tot vroeg in de 16e eeuw gebouwd, en was gewijd aan de godheid Quetzalcoatl. De basis van het 66 meter hoge complex is 450 bij 450 meter. De Azteken schreven het tempelgebouw toe aan Xelhua, één van de zeven giganten in de Azteekse mythologie.
Vandaag lijkt de piramide meer op een natuurlijke heuvel met een kerk op de top, de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios. Deze kerk die door de Spanjaarden in de koloniale tijd werd gebouwd is een belangrijk pelgrimsoord voor katholieken. Op de locatie worden ook inheemse rituelen gevierd.
Binnenin de piramide ligt zo'n 8 km aan tunnels die uitgegraven zijn door archeologen. Vanwege de historische en religieuze waarde van de kerk, die aangeduid is als koloniaal monument, kan de piramide echter niet in zijn geheel worden onderzocht en gerestaureerd, zoals wel gebeurd is met de bekende piramide in Teotihuacán.
Vanwege het gebruik van de kerk om hun geloof te laten versmelten met het geloof van de autochtone bevolking is de Grote Piramide van Cholula niet de enige oude vindplaats in Latijns-Amerika onder katholiek gewijde grond.

Griekenland
Ook in Griekenland werden piramiden gebouwd, waarvan er één zelfs ouder is dan de Piramide van Cheops. Deze werd gedateerd op ca 2720 v.Chr.

Italië
In Rome staat de Piramide van Cestius uit 12 v. Chr. Dit is een graftombe voor een rijke Romein, die na de annexatie van Egypte door Rome in 30 v. Chr. geobsedeerd was geraakt door de Egyptische cultuur.

Bosnië
In Bosnië en Herzegovina is in 2005 de Illyrische Visocica ontdekt, waarvan voorheen altijd werd aangenomen dat het natuurlijke geformeerde heuvel was.

Tenerife
Op het Spaanse eiland Tenerife staan 6 trappiramiden. Det eiland zou volgens Thor Heyrdall gediend hebben als tussenstap om per schip de piramidebeschaving van Afrika naar Zuid-Amerika te brengen, .

Nederland
In Nederland kennen we dan nog de betrekkelijk jonge 'Pyramide van Austerlitz' die in september 1804 werd gebouwd van aarde. Deze bevindt zich in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ten oosten van Zeist.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.