kunstbus
Dit artikel is 04-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pompeo Girolamo Batoni

Italiaanse schilder van de barok, geboren 25 januari 1708 in Lucca - overleden 4 februari 1787 in Rome.

Vooraanstaand portretschilder in het Rome van de 18e-eeuw en een pionier van het neo-classicisme in Italië.

Pompeo Batoni kwam in 1728 naar Rome om daar werken uit de Oudheid en die van Rafaël te bestuderen. Hij werd er echter een van de meest gezochte portretschilders van zijn tijd. Hij ontwikkelde een nieuwe manier van uitbeelding door zijn onderwerpen in een natuurlijke, elegante houding af te beelden, in plaats van de geportretteerde met veel vertoon van praal te idealiseren.

Pompeo Batoni schilderde vooral portretten van de rijke Engelse toeristen waardoor zijn nieuwe portretopvatting van veel invloed was op de Engelse schilderkunst.

In 1760 kon Benjamin West dankzij steun van zijn beschermheer naar Rome reizen, waar hij onder meer Pompeo Girolamo Batoni ontmoette.

Werken:
. Portretten door Maria Theresia speciaal voor de herdenkingskamer van Schloss Schonbrun in opdracht gegeven.
In het midden ziet u Frans I Stefan, geschilderd door Pompeo Batoni. Van dezelfde schilder stamt ook het dubbel portret van Jozef II en zijn broer Leopold, dat in 1769 in Rome tot stand kwam. Jozef staat naast de tafel, waarop een exemplaar van Montesquieu's „L'esprit des lois' ligt, één van de belangrijkste werken van de Verlichting, en dat de beslissingen van de jonge keizer sterk beinvloedden. (www.schoenbrunn.at)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.