kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Posthoorn

Op initiatief van Jaap Nanninga werden vanaf 1949, door een aantal meer experimenteel ingestelde Haagse schilders, in café De Posthoorn schilderijen geëxposeerd, met zo'n succes dat in 1950 het naburige pand werd gehuurd, en als galerie ingericht, de Posthoorn-galerie.
Kunstenaars als Jan Roëde, Jaap Nanninga, Willem Hussem, Hans van der Lek, Gerard Verdijk, Dirk Bus, Nol Kroes, George Lampe, Jan Cremer, Lotti van der Gaag, Theo Bitter, Karel Bleijenberg, Kees van Bohemen, Jos van den Berg, Aat Verhoog en anderen, mochten er gratis exposeren.
Er werden bijna maandelijks tentoonstellingen georganiseerd.
De jaren 1956-1959 waren de meest succesvolle, daarna nam de belangstelling snel af, en in 1962 sloot de galerie haar deuren.

In 1959 vormden 5 jonge kunstenaars de groep 'Atol'. De groep bestond uit de Posthoornbezoekers Hans van der Lek, Gerard Verdijk, Henk de Vries en Aat Verhoog aangevuld met de Amsterdamse schilder Roger Chailloux. Vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland volgden, maar nog geen 3 jaar later in 1962 viel ook deze groep alweer uiteen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.