kunstbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Prix-de-Rome-2007

Prix de Rome 2007

Tweejaarlijks vindt er een PRIXDEROME.NL Beeldende Kunst plaats. En om de vier jaar is er een PRIXDEROME.NL Architectuur. Sinds 2005 worden de verschillende disciplines onder deze twee noemers geschaard. Voor de PRIXDEROME.NL Beeldende Kunst kan iedere kunstenaar zich derhalve aanmelden. De PRIXDEROME.NL Architectuur is voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. In de opdrachten wordt daar ook rekening mee gehouden.

PRIXDEROME.NL 2007 Beeldende Kunst is van start gegaan in September 2006. Half november is het documentatiemateriaal aan de internationale jury gepresenteerd. De jury heeft uit een totaal van 230 kunstenaars het aantal kandidaten gereduceerd tot een longlist van 10. Half december hebben de kandidaten die door deze selectie gekomen zijn hun (originele) werk op de Rijksakademie kunnen presenteren aan de jury, die op basis hiervan een shortlist van 4 heeft samengesteld, die een werkperiode op de Rijksakademie van beeldende kunsten kregen en kans maakten op een van de prijzen. De Rijksakademie heeft vier ateliers en haar technische werkplaatsen ter beschikking gesteld waar de kunstenaars gedurende een periode van drie maanden gebruik van konden maken.
De centra voor hedendaagse kunst Witte de With in Rotterdam en de Appel in Amsterdam presenteren vervolgens ieder vijf van de tien longlist kandidaten. De tentoonstelling is op deze twee locaties te zien van 20 mei t/m 1 juli 2007. Alle tien de kunstenaars werden opgenomen in de publicatie.
De eindjurering vond plaats in de tentoonstelling aan de hand van het nieuwe werk. De prijsuitreiking was op 26 juni.

Deze kunstenaars hebben in een 2e ronde de long list behaald en werden overwogen als potentiële short list kandidaten:
. Sema Bekirovic (NL, 1977) Geboren in Nederland. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie en momenteel resident aan de Rijksakademie. Zij is in haar werk op zoek naar de taal van het toeval.
. Sagi Groner (IL, 1971) Geboren in Israel. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie en het Sandberg instituut. In zijn werk bestudeert hij sociale en politieke werkelijkheden vanuit een persoonlijke invalshoek.
. Alon Levin (IL, 1975) Geboren in Israel. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie, gevolgd door residencies aan de Jan van Eijck en de Rijksakademie. Hij is in en met zijn werk op zoek naar de structurele verbeelding van filosofische theorieën.
. Pablo Pijnappel (BR/NL, 1979) Geboren in Frankrijk. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie en momenteel resident aan de Rijksakademie. In zijn films analyseert hij zijn persoonlijke leven en multiculturele achtergrond.
. Maaike Schoorel (NL, 1973) Geboren in Nederland. Opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie en vervolgens aan de Royal College of Art in Londen. Haar schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen wit, waarin afbeeldingen verschuild zijn.
. Anne Wenzel (DT, 1972) Geboren in Duitsland. Opgeleid aan het AKI in Enschede, de Escola Massana te Barcelona en de EKWC in Den Bosch. Ze maakt sculpturen van ceramiek die vaak onderdeel vormen van een groter geheel.

De vier kunstenaars die een atelierruimte kregen en ondersteund werden door de Rijksakademie voor het maken van nieuw werk waren: Claire Harvey, Maartje Korstanje, Viviane Sassen en Sung Hwan Kim.
Zij waren de vier kunstenaars die uit de verschillende ronden naar boven kwamen als bijzonder getalenteerd en door de werkperiode al winnaar zijn van de Prix de Rome. Ook kwamen deze kandidaten in aanmerking voor de 1e prijs van 45.000€, de 2e prijs van 20.000 € of een van de twee basisprijzen van 10.000 €.

Claire Harvey(GB, 1976)
Claire Harvey, geboren in London in 1976, maakt hele fijne en intieme tekeningen op verschillend materiaal, als post-it's, plakband en ander tijdelijk lijkende materie. Ze heeft in Engeland aan de University of Reading en de Chelsea School of Art in London gestudeerd. Erna heeft ze een residency op de Rijksakademie gedaan. Ze heeft in London, Melbourne en Amsterdam geëxposeerd bij ondermeer Fons Welters en Smart Project Space.

Maartje Korstanje (NL, 1982)
Maartje Korstanje is in 1982 te Goes geboren. Ze is momenteel verbonden aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, na haar opleiding aan de St. Joost kunstacademie in Breda. Maartje Korstanje maakt ruimtelijk werk met ondermeer karton en piepschuim. De formaten van de werken variëren, maar kunnen groot zijn. Haar 'sculpturen' ontstaan tijdens het creatie-proces. Ze heeft eerder op de Kunstvlaai in Amsterdam en de Vleeshal te Middelburg geëxposeerd.
Een Maartje Korstanje die zondag 17 december 2006 in NPS Arena zat.

Viviane Sassen (NL, 1972)
Viviane Sassen is geboren te Amsterdam in 1972. Ze heeft mode, fotografie en kunst gestudeerd aan respectievelijk de kunstacademie in Arnhem, Utrecht en weer in Arnhem. Ze heeft ondermeer voor modemerken Diesel en Miumiu in opdracht gefotografeerd. Haar vrije werk maakt ze voornamelijk in Afrika, waar ze als kind heeft gewoond. Ze is altijd gefascineerd gebleven door het continent en bestudeert middels haar werk de (on)mogelijkheid van identificatie met de mensen die er leven. Ze wordt gerepresenteerd door Motive Galery en heeft o.a. in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem geëxposeerd.

Sung Hwan Kim (KO, 1975)
Sung Hwan Kim is in Seoul - Korea geboren in 1975. Hij heeft Korea in 1996 verlaten om te studeren in de Verenigde Staten aan verschillende universiteiten, waaronder Williams College en MIT. Erna was hij resident aan de Rijksakademie. Sung Hwan Kim maakt films en video's die vaak in samenwerking met anderen gemaakt worden. Deze samenwerking als ook het auteurschap is vaak ook onderwerp van het werk zelf. De video's worden vaak vertoond als installatie. Hij heeft inmiddels regelmatig tentoongesteld als ook deelgenomen aan festivals.

Winnaar Prix de Rome 2007
Dinsdagmiddag 26 juni ontving Viviane Sassen uit handen van Minister Ronald Plasterk de eerste prijs van €45.000 van de PRIXDEROME.NL 2007 Beeldende kunst. De tweede prijs van €20.000 is toegekend aan de Koreaanse kunstenaar Sung Hwan Kim. Claire Harvey (GB) en Maartje Korstanje (NL) kregen beiden een basisprijs van €10.000.
Fotografe Viviane Sassen (1972) vertrok begin maart voor vijf weken naar Ghana, om nieuw werk voor de eindronde van de Prix de Rome te maken. Ze werkte daar samen met mensen die ze portretteerde en slaagde er in dicht bij hen te komen en tegelijkertijd distantie te bewaren. Ze speelt met mise-en-scène en slaagt er volgens de jury in een nieuw soort fotografie te creëren, juist op het moment dat fotografie haar grenzen lijkt te bereiken. Sassen overstijgt het onderwerp en legt ook menselijkheid, het probleem van culturele clichés en haar eigen persoonlijke verhaal in haar werk. Foto's die door de jury niet alleen als authentiek, maar ook als 'meesterwerken' bestempeld zijn.
De jury vond Sung Hwan Kim bijzonder getalenteerd. Zijn videowerk, waarin hij met anderen samenwerkt, is spannend en intelligent, maar soms ook moeilijk te vatten. Claire Harvey maakt intieme tekeningetjes op ongebruikelijke materialen als plakband. Maartje Korstanje maakt op het dierenrijk gebaseerde sculpturen.
Het werk van de vier finalisten was samen met dat van de longlistkandidaten tot 1 juli 2007 te zien in een dubbeltentoonstelling in Witte de With en De Appel.
Het juryrapport is te lezen in de publicatie PRIXDEROME.NL 2007 ISBN 9789086 800643, prijs €20,-

Meer info via www.prixderome.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.