kunstbus
Dit artikel is 23-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raphael Opstaele

Zoals uit de naam van zijn kunstenaarscollectief uit de '60-'70 jaren bleek (MASS MOVING), was Raphaël August Opstaele altijd bezig met beweging. Bijna al zijn projecten hebben met beweging te maken.

Raphaël August Opstaele was bovendien altijd "op reis" en had hiervoor de beschikking van een autobus die ingericht was om zijn projecten naar de toeschouwer op de straat te brengen, wars van alle galeries, musea, etc.

Opstaele stond in ware happeningstijl aan de wieg van de ecologische en sociaal-geëngageerde groep 'Mass And Individual Moving'. Hij trok met zijn confraters de straat op, weg uit de musea. In 1972 realiseerde hij op de Biënnale van Venetië het 'Butterfly Project' waarbij 10.000 vlinders werden losgelaten op het San Marco-plein.

Latere werken werden mechanischer, maar daarom nog niet minder utopisch en hemelbestormend. Met zeven metalen antropomorfe wezens struinde Opstaele een aantal Europese steden af.

Pioneer (1980)
Een enorme, verplaatsbare houten drukpers die poëtische slogans drukt en aangedreven wordt door zonne-energie.

Helden van de Grote Paradox(1987-1988) kaderen in Opstaeles 'Mecano-Art' en tonen ook in de Verbeke Foundation hun paradoxale kracht. Ze zijn sterk, gevaarlijk en beweeglijk, maar ze zijn tegelijk hoogmoedig, nemen geen bochten en lopen zich te pletter tegen muren of ze stappen naar hun ondergang op de bodem van de vijver bij Verbeke.

Wereldwindorgel (1985)
is een rondreizend klankmonument voor het produceren van openbare concerten met windenergie. 72 gigantische bamboestokken van elk 6 meter hoog worden door de wind bespeeld. De toeschouwer kan door dit aeologisch bos wandelen en tot rust komen.

ASPHALTSCHIP 39
De mobiliteit van zijn projecten wordt vandaag verdergezet met een omgebouwde LIJN-bus (ASPHALTSCHIP 39). Zoals in de '60 jaren, brengt Raphaël August Opstaele zijn werk, zijn statement opnieuw naar evenementen.
De allereerste uitstap was het bezoek aan de Antwerpse Sculpture Show (12 september 2008).
Na een eerste toezegging door het organiserend commité om met zijn ASPHALTSCHIP 39 deel te kunnen nemen aan de show, werd door enkele galeries plotseling verzet aangetekend. Na de toewijzing van een nieuwe plaats, ditmaal voor de ingang van het MUKHA, kregen we plots twee uur voor de aanvang van de show het bericht dat het ASPHALTSCHIP 39 niet welkom was. Soms moet je wel eens geluk hebben in je leven, een parkingplaats vinden op de gedempte zuiderdokken, op het moment van een manifestatie, op zich al moeilijk, laat staat een parkingplaats voor een autobus vlakbij de ingang van de Sculpture Show! Raphaël August Opstaele heeft dus aan de show deelgenomen vanop een openbare parkeerplaats, wat eigenlijk compleet overeenkwam met zijn filosfie uit de jaren zestig.
De tweede uitstap van het ASPHALTSCHIP 39 nam plaats in Brussel van de avond van de herdenking van de 30 verjaardag van de bezetting van het Paleis voor Schone Kunsten, oa door Broodhaerts, Somville.

Websites:
. www.verbekefoundation.com
. Johan Désiré Opstaele johanopstaele_cv.pdf en droomtorens


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.