kunstbus
Dit artikel is 14-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ray Caesar

Op 15 december 2005 opent de KochxBos Gallery in het centrum van Amsterdam met de tentoonstelling 'The World of Ray Caesar'. Voor het eerst zal het werk van deze hedendaagse Engels-Canadese undergroundkunstenaar in Nederland te zien zijn. Caesars mix van (pop)surrealisme, Victoriaanse schilderijen, achttiende-eeuwse Franse genrekunst, sciencefiction en 3D-kunst vormt de aftrap voor de nieuwe, eigenzinnige galerie.

The World of Ray Caesar
In de Verenigde Staten, Australië en Canada verwondert en verbaast Ray Caesar (Londen 1958) al langere tijd met zijn werk. Nu is deze in Toronto (Canada) woonachtige kunstenaar voor het eerst in Nederland te zien. In 2006 volgt zijn debuut in Parijs en Manchester.

Dubbelzinnige personages
Jonge, ongenaakbare meisjes en jongens met popperige gezichten bevolken de schilderijen van Ray Caesar. Pas bij een tweede blik vallen je hun eigenaardige trekken op; hun bizarre lichaamsdelen, of hun gekke uitstekels. De figuren lijken in zichzelf gekeerd en sereen, in vrede met hun misvormingen. Als kijker kun je niet anders dan ze in je hart te sluiten.

Voor zijn figuren raakte Caesar geïnspireerd door zijn jarenlange werk op de fotografieafdeling van een kinderziekenhuis, waar hij de effecten van kindermishandeling, operaties en ziekten dagelijks onder ogen kwam.

'Ik zie mijn figuren als kalme mensen. Ik zie ze zonder angst, met een geheime levenskennis en zelfs humor. Ik denk dat ze gelukkig zijn en dat ze ons uitdagen ze te zien zoals ze zijn. Om ze zonder aarzeling te bekijken, vrij van angst. Waar sommigen eenzaamheid zien, zie ik kalmte. Waar sommigen lijden of pijn zien, zie ik de roep om het lijden te verwerken en te delen. De mogelijkheid om afwijkingen te omhelzen en er niet bang voor te zijn.'
Ray Caesar

Digitale techniek
Verrassend aan het werk van Caesar is dat het volledig digitaal tot stand komt. In eerste instantie lijken de schilderkunstige beelden met een kwast te zijn gecreëerd. Maar Caesar gebruikt een 3D-softwareprogramma waarmee hij beweegbare skeletten creëert die hij vervolgens in elke gewenste houding kan neerzetten. Hij bekleedt zijn kale figuren met geschilderde en gemanipuleerde fotografische texturen die om ze heen worden gevouwen als een kaart om een wereldbol. Digitaal licht en camera's worden toegevoegd om de juiste schaduwen en reflecties aan te brengen.

Websites:
* www.kochxbos.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 71.