kunstbus
Dit artikel is 09-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raymond Duchamp-Villon

Raymond Duchamp Villon (1876-1918)

Centre Georges Pompidou, The Large Horse

Frans beeldhouwer, geboren 5 november 1876 te Damville bij Rouen - overleden 7 oktober 1918 in Cannes.

Pierre Maurice Raymond Duchamp werd aanvankelijk beïnvloed door Rodin; later werd zijn werk meer en meer kubistisch. Broer van Jacques Villon, Marcel Duchamp en Suzanne Duchamp. Hij maakte ook architectuurontwerpen. Zijn weinig omvangrijke oeuvre is van een sobere grootsheid. Bekend zijn les amants (1913), cheval (1914, Tate Gallery). Hij maakte ook architectuurontwerpen. (Summa)

Biografie
1894 - 1898 Na een klassieke lyceumopleiding te Rouen gaat hij te Parijs medicijnen studeren. Na drie jaar moet hij deze om gezondheidsredenen onderbreken.

Hij begon pas in 1898 met de beeldhouwkunst, die hem steeds heeft aangetrokken, als autodidact. Hij stond onder invloed van Rodin en zijn broers Marcel Duchamp en Jacques Villon. Rond 1901 veranderde hij zijn naam in Raymond Duchamp-Villon.

In 1902 had hij zijn eerste expositie in de Salon de la Société Nationale des Beaux Arts.

Op 9 september 1903 trouwde Raymond met de weduwe Yvonne Reverchon-Bon, die wegens Raymonds zus 'la grande Yvonne' werd genoemd.

In 1905 nam hij deel aan de Salon d'Automne en had hij samen met Jacques Villon een tentoonstelling in de Galerie Legrip te Rouen.

In 1907 vestigde hij zich in de Parijse voorstad Puteaux, waar zich rond de broers Duchamp een groep kunstenaars ( Frantisek Kupka, Albert Gleizes, Jean Metzinger, Francis Picabia, Fernand Léger, Guillaume Apollinaire )verzamelde. Raymond was de centrale figuur op de zondagse bijeenkomsten van kubisten, beeldhouwers en schrijvers. De groep stelde gezamenlijk tentoon in de jaarlijkse Salon des Indépendants, de Salon d'Automne en later de Salon de la Section d'Or (1912).

kubistische beweging
Vanaf 1910 neemt hij deel aan de kubistische beweging, die in 1912 onder de benaming "La Section d'or" tentoonstelt. In 1913 nam hij deel aan de Armory Show te New York.

Pas door aanraking met de kubisten en Apollinaire komt hij tot een eigen stijl. Hij was de beeldhouwer der kubistische sculpturen. Duchamp-Villon was eerste die er in slaagde de kubistische vormtaal over te brengen op de beeldhouwkunst. Hij werkte de consequenties van een kubistische sculptuur uit in 'Het paard' (Cheval). Duchamp reduceerde zijn beelden tot eenvoudige vormen en trachtte met grote vlakken zonder detaillering het wezenlijke van zijn onderwerp weer te geven, zoals bij de portretbuste van Baudelaire (1911), 'Les amants' (1913) en 'Femme assise' (1914).

Cheval (1914, Tate Gallery)
Zijn Grand Cheval, een brons van 107 cm hoog, een bio-mechanische synthese van de paardekracht, die hij creëerde in 1914, is het belangrijkste beeld uit zijn eerder beperkte oeuvre.
Het op een locomotief gelijkende, stampende paard als machine, dat de dynamiek van beweging weergeeft door de combinatie van lichaamsdelen van een paard - hoofd, hals en hoef - met de stangen van een locomotief.
Hij maakte meerdere versies en voorstudies vooraleer definitief tot dit grote paard te komen. Duchamp-Villon begon met abstracte studies van paarden, maar zijn definitieve versie is een beeld van paardenkracht, waarbij het lichaam een gespannen veer is geworden en de poten aan zuigerstangen doen denken. Juist door het enorm verschil met het anatomische model hebben deze quasi mechanische vormen een dynamiek, die - zij het minder pittoresk - overtuigender is dan bepaalde figuren van Boccioni. ''Duchamp-Villon, die zelf een hartstochtelijk ruiter was, heeft in de ontmoeting van de organische realiteit en de machine een symbool voor de kracht gevonden die zijn tijd kenmerkt: deze dynamische visie, de kracht van het dier tot eenheidsmaat geworden in de kracht van de machine, wordt gekristalliseerd in vormen die de ruimte inkapselen en aldus bewegingsfacetten en snelheid suggereren.''
In 1966, na zijn dood dus, werd een vergrote versie onder de titel "Le Cheval Majeur", uitgevoerd.

Eerste wereldoorlog
In 1914 werd hij bij het uitbreken van de Eerste wereldoorlog afgekeurd voor de militaire dienst, maar nam hij als vrijwilliger dienst als medische assistent in het ziekenhuis van Saint-Germain-en-Laye. Vanaf 1915 verbleef hij aan het front, waar hij in 1916 bij het behandelen van gewonden te Mourmelon (Marne) via een schaafwond aan zijn hand een streptococcen infectie opliep. Het resultaat was een bloedvergiftiging die voor pijnlijke abscessen op diverse plaatsen in zijn lichaam zorgde. Bij een operatie om de achttien abscessen te verwijderen overleed Duchamp-Villon op 41-jarige leeftijd op 7 oktober 1918 in het militaire ziekenhuis te Montfleury, een plaats bij Cannes.

Zijn weinig omvangrijke oeuvre is van een sobere grootsheid. De originelen van zijn werk bevinden zich in het Musée National d'Art Moderne te Parijs.


Werken:
. Het machtige paard, 1914, brons, hoogte 100, Chicago, Art Institute

. Het paard, 1914, brons, 150x97x153, Antwerpen, Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim
Duchamp-Villon begon met abstracte studies van paarden, maar zijn definitieve versie is een beeld van paardenkracht, waarbij het lichaam een gespannen veer is geworden en de poten aan zuigerstangen doen denken. Juist door het enorm verschil met het anatomische model hebben deze quasi mechanische vormen een dynamiek, die - zij het minder pittoresk - overtuigender is dan bepaalde figuren van Boccioni. (Janson, 683)
De gebroeders Duchamp(-Villon) waren allen in gelijke mate bezeten door het element beweging. Uit vormen van Archipenko en futuristische opvattingen maakte Raymond Duchamp-Villon het op een locomotief gelijkende, stampende paard als machine. Gewrichten veranderen in krukassen en laten in een vorm waarmee onze tijd vertrouw is, zien dat ook een paard een bewegingsmechanisme bezit, dat men met de middelen van de beeldhouwkunst kan uitbeelden. (KIB 20ste 92)

. Zittende vrouwelijke figuur, 1914-1915, verguld brons, 73x22x29, Keulen, Museum Ludwig, Verzameling Ludwig


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.