kunstbus
Dit artikel is 13-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Regine Schumann

Duitse kunstenares die kunststoffen gebruiktwaarin fluorescerende pigmenten zijn verwerkt. Bij belichting met blacklight zorgen deze voor een sensatie van licht en kleur.

Schumann maakt kunst van moderne, industrieel vervaardigde materialen. Zo haakt ze van kunststof draden wandobjecten die bij daglicht zacht, plastisch en doorschijnend ogen. Bij blacklight lichten ze echter fel op, lijken ze een immaterieel karakter aan te nemen en zetten ze de ruimte in een betoverend licht. De wisselwerking tussen licht en kunststof zorgt voor een metamorfose van zowel het object als de ruimte eromheen.

Uit plexiglas platen in verschillende kleuren stelt Schumann objecten samen voor aan de wand of vrij in de ruimte. De platen zijn halftransparant, waardoor de kleuren langzaam in elkaar over lijken te vloeien. De fluorescerende werking van de pigmenten in de platen is zo sterk dat deze bij daglicht al zichtbaar gloeien. Het blacklight versterkt de lichtgevende werking nog eens en zorgt ervoor dat de gladde, strak afgewerkte objecten een warme uitstraling krijgen.

Het werk Nachtschwärmer (nachtvlinders) bestaat uit veertig schijven met een diameter van 80 centimeter. Bij daglicht zijn alle platen wit. Bij verlichting met blacklight lichten ze echter op in uiteenlopende kleuren. Ze zetten het ultraviolette licht om in zichtbare straling en verlichten de verder donkere ruimte in alle kleuren van het spectrum. In dit landschap van licht en kleur is de bezoeker vrij de schijven te verplaatsen en zo de nachtvlinders te laten bewegen door de nacht.

Regine Schumann bewijst dat met moderne materialen als kunststoffen uiterst sfeervolle werken te maken zijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.