kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rein Dool

Rein Dool (1933, Leiden)

Rein Dool woont en werkt hij in Dordrecht.

Beeldend kunstenaar en graficus Rein Dool werd in 1933 te Leiden geboren. Al op de lagere school blijkt zijn grote liefde voor de tekenkunst en probeert hij datgene wat hij ziet na te tekenen. Na de lagere school volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse Grafische School en is hij lid van het Leidse schildersgenootschap Ars Aemula Naturae, waar hij modeltekenen leert.

Rond zijn dertigste besloot hij vrij kunstenaar te worden.

In 1979 werd hij benoemd tot docent tekenen en lithografie (later ook schilderen) aan de Kunstacademie in Den Bosch.

Zijn stijl verandert rond de jaren tachtig ingrijpend. Door de techniek van gouache en aquarel ontdekt hij de vereenvoudigde, directe stijl en ervaart dit als een bevrijding. Vrije omgang met kleur en vorm en vereenvoudiging van compositie kenmerken zijn werk. De stilering wordt soms zover doorgevoerd dat de mens een decoratief onderdeel vormt van de omgeving. De Doolhoofden mogen inmiddels een begrip worden genoemd: ze hebben allemaal hetzelfde uitgangspunt, een golflijn waarmee voorhoofd, neus, mond en kin in een beweging worden aangegeven, gevolgd door een vlek die een oog suggereert. Deze sterke vereenvoudiging neigt naar het karikatuur. De mens verschijnt niet langer en face maar en profil, waardoor de beschouwer niet langer direct contact heeft met de afgebeelde personen.

De herkenbaarheid van het beeld is voor hem van ondergeschikt belang, het gaat om de overtuigingskracht van het afgebeelde. Rein Dool schept een eigen wereld van menselijke profielen die elkaar zoeken, ontmoeten, bedreigen, spiegelen of worden afgeleid door de omgeving waarin ze zijn geplaatst.

Rein Dool blijft met zijn onderwerpen dicht bij huis: zijn jeugd en het gezin waaruit hij voortkwam. Rein Dool beschouwt de ervaringen uit zijn jeugd als een belangrijk onderdeel voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Voor zijn onderwerpen put Rein Dool uit zijn herinneringen, waarin kwetsbaarheid, vereenzaming en onvermogen tot contact als motief centraal staan. De schilderijen van Dool vertellen veel, heel veel. Zijn vader, bouwvakker met een voorkeur voor Bach en Schubert en vrijwel altijd rokend, wordt in 'de Voetwassing' neergezet, een klassiek thema, met in dit geval een kind als degene die de voeten wast. Het toppunt van onderdanigheid en kenmerkend voor de verhoudingen binnen het gezin Dool en daarmee synoniem voor de vele gezinnen in de jaren dertig en veertig in Nederland. En zo zijn er vele taferelen die je benauwen. Wat Van het Reve schreef, schildert Dool.

In 1989 ontving Rein Dool de Jeanne Oostingprijs.

Rein Dool is onder meer bekend door de portretten die hij van bevriende schrijvers maakte, zoals Maarten 't Hart, Maarten Biesheuvel en Ed Leeflang, waarvan een deel is opgekocht door het Letterkundig Museum te Den Haag.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.