kunstbus
Dit artikel is 10-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Renato Birolli

Italiaans abstract schilder en kunstcriticus, geboren 10 december 1906 te Verona - overleden 3 mei 1959 in Milaan.

Zijn stijl is verwant aan de l'art informel zonder dat hij persoonlijke contacten met hen heeft.

Biografie
Studeert in 1928 aan de Accademia Cignarolli in Verona waarna hij naar Mi­laan vertrekt.

Hij ontmoet de futurist Carrà. Zijn eerste portretten verraden de invloed van Van Gogh en Ensor. In 1936 ontdekt hij in Parijs het impressionisme en wordt ook Matisse van be­lang voor zijn schilderijen, waarin hij de relatie tot de reali­teit nooit helemaal heeft opge­geven.

In 1937 keert hij terug naar Milaan waar hij in 1938 mede-op­richter was van de anti-fascisti­sche kunstenaarsgroep Cor­rente. Hij wordt gearresteerd vanwege anti-fascistische manifestaties. Na zijn vrijlating werkt hij in het geheim.

In 1947 is hij medeoprichter van de Fronte Nuovo delle Arti, die op basis van het optische kubisme en van Picasso's expressieve sta­dium de abstracte schilder­kunst in Italië initieerde.

Hij reist van 1947 tot 1952 naar Frankrijk en Duitsland om de gotische kerken en het kubisme te bestuderen. Zijn contact met de Franse avant-garde leidt tot de ontwikkeling van een concretische abstracte stijl.

Neemt in 1955 en 1959 deel aan Documenta 1 en 2 in Kassel.

Verhuist in 1957 naar Antwerpen.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.