kunstbus
Dit artikel is 20-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Anuszkiewicz

Amerikaanse schilder en grafisch kunstenaar, geboren 23 mei 1930 Erie Pennsylvanie.

Leerling van Josef Albers, die naar Amerika was gekomen na de sluiting van het Bauhaus door Hitler. Onder de invloed van de theorieen van Albers is Anuskiewicz een van de voormannen van de Optical Art in de VS. Albers was de stichter van een andere, soberder vorm van Op Art, gebaseerd op subtiele kleurverhoudingen van eenvoudige geometrische vormen. Anuszkiewicz schildert in dezelfde stijl, maar legt zich minder strenge beperkingen op. Kenmerkend is dat hij zich in zijn werk richt op uitwaaierende velden van lijnen en op bijzondere fenomenen van de visuele waarneming.

Biografie
1948-53 Studeert aan het Cleveland Institute of Art, Ohio.

1953-55 Studeert onder Albers aan de Yale University of Ohio.

1957 verhuist naar New York.

1963-65 Geeft les aan de Cooper Union School of Art, New York.

Exposeert op de grote expositie 'The Responsive Eye', van 1965, in het M.O.M.A. van New York, samen met o.a. Benjamin Frazier Cunningham (1904-1975), Larry Poons en de Engelse Bridget Riley.

1968 Deelname Documenta 4, Kassel.Entrance to Green. (Entree in het groen,) 1970, acryl op linnen, 274x183, New York, Verzameling Sidney Janis Gallery
Door de serie steeds kleiner wordende rechthoeken wordt een gevoel opgeroepen alsof het middelpunt voortdurend verder terugwijkt. Het kleurengamma vormt echter een tegenwicht, want door de geleidelijke overgang van koele naar warme tinten, van de rand naar binnen toe, komt het middelpunt steeds dichterbij. (Janson 680-681)

Vanaf 1983 Doceert hij aan de School of Visual Arts, New York.

Tijdens de Florence Biƫnnale in 2005 ontving Richard Anuskiewicz evenals de kunstenaars Christo en Jeanne-Claude een belangrijke onderscheiding, de Lorenzo il Magnifico award.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 836.