kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Price

Engelse glaskunstenaar, geboren te Aldershot, GB 1960

Opleiding: North Staffordshire polytechnic School of Art en Design, Stoke on Trent (1979-1982)
Na in Engeland te zijn opgeleid vervolgt hij zijn glasopleiding aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (1982-1985). Vervolgens leert hij bij de Italiaanse meesterglasblazer Lino Tagliapetri de fijne kneepjes van de Venetiaanse glastechnieken kennen.

Als uitvoerend glasblazer werkte hij o.a. voor Mieke Groot, Richard Meitner, Sabine Lintzen, en voor het Marseillaanse CIRVA, een studio waar glas wordt gemaakt voor kunstenaars uit andere disciplines.

Staatspreis des Landes Baden-Württemberg für Europaisches Kunsthandwerk (1988)

Meesterglasblazer Richard Price is een van de meest beroemste glaskunstenaars in Nederland en zijn werk is veel gevraagd in binnen en buitenland. Price is bekend geworden met zijn grote, barok gevormde en gekleurde gegoten objecten, waarin hij baby`s, paardenhoofden en vogelkooien verwerkt. Het werk van Price is altijd herkenbaar door zijn vrolijke, grappige kleuren en vormen, en het is uitgesproken barok. Hij gebruikt vele basisvormen, waaronder simpele vazen, maar ook maskers en torso`s.

Price maakt gebruikt van de lost wax techniek, waarbij hij glas smelt in gipsen mallen.

Price doet geen uitspraak over eventuele diepere bedoelingen in zijn werk. Hij maakt wat hij leuk vindt, laat zich leiden door het materiaal en zijn solide technische kennis, en hoopt dat het resultaat bevalt. Zijn thema's zijn afwisselend, fantasievol en soms zelf bizar. Voor Price is glas een passie en de figuratie van zijn werk blijkt van allegorische aard te zijn. Zo maakt hij grijzige torsen met fel rode hoorns, roze baby's, felgekleurde vissenschalen en paardenkoppen versierd met goudpoeder. Zijn liefde voor het decoratieve gecombineerd met vormen uit de natuur leidt tot vervreemdende objecten, veelal overgoten met een stevige dosis symboliek. In zijn serie 'Thaise modellen' worden uitdrukkingen van de volksaard verbeeld in glasgeblazen mensfiguren, versierd met uitbundige hoofdtooien en kleurrijke huidstructuren.

Price maakt veelvuldig gebruik van de pate de verre techniek, maar beheerst ook de techniek van het glasblazen. Grote bekendheid kreeg hij met zijn gegoten objecten. Maar daarnaast blaast hij ook vazen en glazen. Ook kombineert hij de twee technieken en ontstaan de deksel potten. De deksel gegoten, de pot geblazen. Hij maakte ook grote glazen die balanceren op een voet die bestaat uit een complex, gegoten object. Kenmerkend is dat in elk stuk dat hij giet of blaast het gewicht en de structuur van het glas sterk aanwezig blijven.

Zijn glaskunst weet onschuld, alsmede toekomstbeelden te visualiseren. De kijker wordt uitgenodigd de beelden op verschillende manieren te interpreteren. Een ongecompliceerde kijk op zijn werk is hierbij niet het geval. Richard Price wil juist de kwetsbaarheid van het adorabele visualiseren. Het paardenhoofd omgeven door een doornige rozenstruik is hiervan een goed voorbeeld. Mens en dier worden op een wijze gepresenteerd, waarbij emoties als metaforen zichtbaar zijn.
Het werk van Richard Price heeft dus een grote verhalende inhoud. Deze kunstenaar weet het glas als een ultiem beeldend middel te hanteren. De gebruikte cire perdue techniek en de vaak gecombineerde techniek van het blazen van glas roepen grote bewondering op bij de kunstkenners.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.