kunstbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Prince

part 1 Richard Prince "Spiritual America" at the GUGGENHEIM MUSEUM

Amerikaanse schilder, fotograaf en beeldhouwer, geboren in 1949 in de Panamakanaal-zone.

1976 Eerste solotentoonstelling in Galerie Ellen Sragow, New York.

In 1980 maakt Richard Prince naam met zijn foto's van gedrukte afbeeldingen, zoals reclamefoto's en tijdschriftillustraties, waaronder de cowboy's van Marlboro.

Solotentoonstelling in de galerie Artists Space in New York en de CEPA Gallery in Buffalo, aangevuld met korte teksten over horrorfilms, sex en oorlog.

In 1984 Creëert Richard Price de Gangs, foto's die hij aan gespecialiseerde tijdschriften voor vrachtrijders, surfers, motorrijders e.d. ontleent.

Vanaf 1986 Reproducties, overtekeningen en handmatige overbrenging van stripverhalen en cartoons.

De kunst heeft zich meer dan ooit opengesteld voor wat je kunt aanduiden als randverschijnselen: graffiti, reclame en strips. Niet alleen worden bijvoorbeeld cartoons in kunstwerken verweven, ook zijn ze zelf soms als kunstvorm geaccepteerd geraakt. In Nederland is die ontwikkeling merkbaar in het geval van Kamagurka.

Je kunt zeggen dat het gebruik van strips en cartoons in de recente Amerikaanse kunst algemener is dan in Europa, en meer gericht op een onthullend commentaar over de macht van het beeld. De Amerikaanse West-Coast-kunstenaar Richard Prince bijvoorbeeld gebruikt sinds 1988 in zijn 'Joke Paintings' aan tijdschriften ontleende cartoons met een seksuele en vooroordeel bevestigende strekking, die hij uitvergroot en opvoert als schilderijen. Het zijn werken die maatschappelijke conventies en stereotiepe gedragscodes in beeld brengen waaruit moet blijken hoezeer de media over ons denken vaardig zijn en worden aangewend voor velerlei versluierde doeleinden.

In 1988 neemt Richard Prince deel aan de Biennale van Venetië en de BiNationale in Boston en Düsseldorf.

1992 Deelname aan Documenta 9, Kassel.

website: Appropriation ArtKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.